четвер, 25 серпня 2016 11:58

163 села на берегах Індонезії накрило лавою унаслідок виверження вулкана

Автор: фото: gallica.bnf.fr
  28 серпня 1904 року, учасники автомобільних перегонів біля гори Ванту в французькому Провансі
28 серпня 1904 року, учасники автомобільних перегонів біля гори Ванту в французькому Провансі

163 села на берегах Індонезії накрило лавою унаслідок виверження вулкана Кракатау в Зондській протоці 27 серпня 1883 року. Вибух було чути майже за 5 тис. км. Кам'яну породу викидало на висоту 55 км. Ударна хвиля обійшла Землю сім разів, її реєстрували ще п'ять днів. Потужність у 26 разів перевищувала вибух наймогутнішої радянської водневої бомби. Загинули 36 380 людей.Виверження вулкана після 1927 року створили довкола нього новий острів – Анак Кракатау – Син Кракатау. Востаннє поштовхи фіксували 1994-го.

24 серпня 1853 року Джордж Крам (1822–1914) винайшов картопляні чіпси. Він працював у ресторані Moon's Lake House – "Будиночок біля Місячного озера" – в Саратога-Спрінгсі, штат Нью-Йорк. Того дня мільйонер Корнеліус Вандербільт (1794–1877) серед іншого замовив смажену картоплю. Коли її подали, повернув на кухню. Мовляв, надто грубо нарізана. Джордж приготував нову порцію – клієнту знову не сподобалося. Тоді кухар нарізав картоплю так тонко, що вона просвічувалася, сильно насолив і підсмажив. Заклад вніс нову страву в меню під назвою Saratoga chips – "саратозькі лусочки". ­1860-го Крам відкрив власний ресторан. На кожному столику стояли кошики з чіпсами. На винос не продавали.

27 серпня 1913-го військовий льотчик 26-річний Петро Нестеров (на фото) на Сирецькому летовищі під Києвом уперше в світі здійснив на літаку "мертву петлю". Розрахунки для маневру провів сам. Замкнув у повітрі коло і приземлився. Через тиждень таку ж "петлю" зробив француз Адольф Пегу (1889–1915). Військове керівництво погрожувало покарати Нестерова за цей вчинок 30 добами тюрми. А Київське товариство повітроплавання дало йому золоту медаль. Через рік загинув у повітряному бою біля Жовкви – тепер Львівська область.

Автор: фото: testpilot.ru
 

28 серпня 1996 року принц Вельський Чарльз розлучився з Діаною Спенсер. Вони обвінчалися 1981-го. Чарльзу було 33 роки, Діані – 20. Мали двох дітей. Але скоро принц поновив роман зі старшою на рік Каміллою Паркер-Боулз. Діана почала зустрічатися з інструктором з верхової їзди. На розлученні наполягла королева Єлизавета ІІ – щоб не терпіти постійні скандали у пресі. Сама готувала документи для суду. Діана отримала $23 млн компенсації, за нею зберігся титул принцеси Вельської й резиденція у Кенсінгтонському палаці. Наступного року вона загинула в автокатастрофі. Чарльз живе в цивільному шлюбі з Каміллою.

22 серпня 1945-го японці з табору інтернованих у Лос-Анджелесі повертаються додому. На залізничному вокзалі проходять повз американських солдатів, які воювали проти Японії

Автор: фото: i.imgur.com
 

"Заплакати над цією нісенітницею можна лише за допомогою мила", – написав журналіст Чарльз Клейтон Моррісон (1874–1966) у статті для чиказької газети Christian Century – "Християнське століття" – 24 серпня 1938 року. Оповідав про популярні тоді на радіо і телебаченні сімейні мелодрами. Відтоді словосполученням "мильна опера" називають романи чи серіали з банальним побутовим сюжетом.

За іншою версією, термін виник на початку 1930-х завдяки компанії-виробнику мийних засобів Procter & Gamble. Вона оплачувала рекламу в ефірі таких серіалів, бо їх дивилися переважно домогосподарки.

Зараз ви читаєте новину «163 села на берегах Індонезії накрило лавою унаслідок виверження вулкана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути