Ексклюзиви
пʼятниця, 25 листопада 2016 10:47

У новому році в Україну прийде спалах кору

У новому році в Україну прийде спалах кору
Фото: medvestnik.by

Наступний 2017-тий рік у календарі українських імунологів відзначений як час збільшення кількості хворих на кір. Раз на 5-6 років відбувається підвищення інтенсивності поширення хвороби. Про це Gazeta.ua розповів Федір Лапій, головний дитячий імунолог міста Києва.

"На превеликий жаль, ми очікуємо, що до нас повернеться кір у 2017-му році. Усі зусилля, яких ми на сьогоднішній день докладаємо, це зменшити наслідки. Мінімізувати кількість хворих, тяжких хворих, летальних наслідків. Зараз проводимо вакцинацію дітей. Але, нажаль, у нас дуже багато дорослих не вакцинованих проти кору", -каже імунолог.

Планової вакцинації дорослих від кору не проводиться. Вони можуть зробити щеплення за власний кошт. Однак не поспішають. Вдосталь вакцини, яка б забезпечувала щеплення у період спалаху, якщо це станеться, також немає.

"Виготовлення вакцин потребує принаймні в середньому десь два роки. І тому, якщо у вас раптом місцева рада прийме рішення за епідпоказниками провести вакцинацію дорослих для того, щоб зменшити захворюваність на кір, це не просто так. Сьогодні-завтра вона не з'явиться. Вона не з'явиться і через місяць. Її потрібно планувати, виробники повинні також планувати. Повинні бути держзамовлення попередні. Це те, що регулюється на декілька років вперед", - розповідає лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зафіксовано першу смерть від грипу

Наслідків відсутності вчасної імунопрофілактики українці уже зазнали у попередніх роках. Останній спалах кору стався у 2012-му році - після чемпіонату ЄВРО-2012. Попри те, що лікарі-імунологи просили профінансувати коштом бюджету вакцинацію, грошей не отримали.

"Календар щеплень в Україні не забезпечує за національних кошт, за національний бюджет вакцинацію проти кору. Ті спроби, які були зроблені у 2007-му році були якраз щоб створити імунітет серед осіб, старших 16-ти років. Вони були дуже невдалими. І лунали після невдалої вакцинації 2008-го року. Лунали під ЄВРО-2012, але в Україні були смертельні випадки, поки проходили пошуки вакцин для осіб, старших 18-ти років", - каже Лапій.

Зараз ви читаєте новину «У новому році в Україну прийде спалах кору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути