четвер, 30 червня 2016 14:05

Що батькам заборонено робити коли дитина обгоріла на сонці

Що батькам заборонено робити коли дитина обгоріла на сонці
Фото: svitmam.ua

Дитяча шкіра дуже тонка і чутлива до сонячних променів. Малюку, щоб обгоріти вистачити 10-15 хвилин під палючим сонцем. Він може бути активним і веселим, а потім почне паморочитися голова і тіло почервоніє.

Батькам важливо знати, як допомогти малюкові і не менш важливо - що робити не можна, щоб не погіршити стан дитини.

Тоді потрібно швидко охолодити уражені ділянки тіла. Не можна прикладати лід або заморожені предмети. При різкому перепаді температур може статися спазм периферичних кровоносних судин, і таким чином внутрішня температура буде підвищуватися. Малюка дуже легко застудити таким лікуванням.

Використовуйте прохолодну воду, можна змочити рушник і прикласти прохолодний компрес, змінюючи його в міру нагрівання. Використовувати душ кімнатної температури або теплу ванну (25-28 градусів), температуру води можна поступово знижувати до 22-23.

Не мастіть опіки кефіром і огірками

Кисломолочні продукти (кефір, сметана), огірки та інші овочі в перші хвилини можуть принести полегшення, але лише тому, що вони охолоджують і зволожують пересушену обпалену шкіру. Однак, як тільки нанесені засоби починають підсихати, з'являється відчуття стягнутості шкіри, а протизапального ефекту ні сметана ні огірковий сік не мають. Крім того, жир, що міститься в молочних продуктах, блокує потові залози.

Ефективний засіб - охолоджена міцна чайна заварка. Дубильні речовини, що містяться в чаї, допоможуть зменшити запалення шкіри.

Не можна змащувати опіки жиром

Ніколи не користуйтеся при опіках олією. Не натирайте дитину вазеліном і іншими речовинами, що місять жир. Він закупорює пори, зупиняє процес тепловіддачі, а значить, тільки погіршить стан обгорілого малюка. Після такого лікування ймовірність пухирів підвищується навіть при незначних опіках.

Проколювати пухирі і відривати шкіру

При опіку другого ступеня або неправильному лікуванні можуть з'явитися пухирі, всередині яких прозора рідина. Вона виконує захисну функцію і розкривати такі пухирі в домашніх умовах дуже ризиковано - легко занести інфекцію в ранку.

Не можна збивати температуру аспірином або анальгіном

Якщо у малюка підвищилася температура, болять обпалені місця, дайте йому знеболюючі та жарознижувальні препарати на основі ібупрофену або парацетамолу (ефект практично однаковий). Аспірин і анальгін небезпечні для дітей, можуть викликати додаткові проблеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші ознаки і допомога дітям, коли погіршується зір

Чим молодша дитина, тим менше в її шкірі меланіну, що захищає від сонячних променів.

Світлошкірі діти, особливо рудоволосі, схильні до опіків більше, ніж смагляві брюнети.

Зараз ви читаєте новину «Що батькам заборонено робити коли дитина обгоріла на сонці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути