Ексклюзиви
четвер, 02 лютого 2017 16:59

Причини безсоння залежать від віку

Причини безсоння залежать від віку
Фото: kobieta.pl

У залежності від віку людини різняться причини, через які вона потерпає від безсоння. Тому спосіб боротьби з відсутністю якісного відпочинку слід добирати за віковими особливостями.

Про те, що дозволить добре виспатися дитині, підлітку та дорослій людині пише kobieta.pl.

Малюк не спить від перевтоми

Безсоння може спричинити надмір вражень впродовж дня. Це призводить до того, що ввечері дитина не може заспокоїтися. Деякі діти не можу заснути, бо бояться темноти. Також трапляється, що завадою є переїдання, коли малюк наївся на ніч забагато солодощів. Харчі негативно впливають на нервову систему. Заборонено ввечері шоколад. Бо містить фенилоетилоамін, який прискорює пульс та служить пробудженню.

Тому треба запропонувати дитині більш ранню вечерю, забезпечити спокійний вечір. Має бути однаковим кожен вечір - вечеря, розмова, казка. І лягати спати в один і той же час.

Підліток постійно он-лайн

Причини безсоння походять від проблем з психікою. Для підлітка дуже важлива увага ровесників і коли не справляються з відносинами, не можуть заснути. Учні часто виснажені від надміру обов'язків. Але не треба сильно боятися підліткового недосипання. Бо в організмі відбуваються гормональні зміни, які порушують здатність засинати. Багато молодих людей пізно засинають і важко пробуджуються вранці.

Якщо криза з комунікацією з однолітками триває більше як 2-3 тижні, варто організувати зустріч дитини з психологом. Також варто подбати, щоб підліток вчасно лягав спати. Щоб не пив напоїв типу кави, чаю чи коли ввечері. Якщо дитина займається спортом, вправи не треба робити пізніше як за 3 години перед сном. Також підлітку, який погано спить, слід відмовитись від комп'ютерних ігор, фільмів та чату перед сном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Який напій бадьорить краще, ніж кава

Стреси в 30 та 40 років не залишають сну

Стрес на роботі, вживання надміру кави, міцного чаю, надмір обов'язків призводять до безсоння. Більше як 25 відсотків жителів міст в Європі та США потерпають від так званого додаткового біоритму. Вони подібні до збоїв, які переживаємо, коли летимо літаком до іншої країни у інакшому часовому полюсі. Таке трапляється не тільки з людьми, які працюють вночі, але й тими, що довго перебувають при штучному освітленні. Вони страждають від нестачі мелатоніну, який надходить тільки від сонячного світла.

Щоб вирівняти ситуацію, допоможуть чаї з лікарських рослин, можна відвідати психотерапевта. Коли безсоння триває більше, як 3-4 тижні, варто звернутися до психіатра. Лікар пропише ліки від безсоння. Однак самому їх вибирати або міняти дози заборонено.

Після менопаузи у жінок зменшується ніч

75% жінок після менопаузи потерпають від приливів та пітніння вночі. Через гормональні зміни відбуваються порушення ритму, бракує енергії.

Допомогти тут може візит до гінеколога. Щоб той визначив рівень гормонів та призначив лікування. Якщо виявиться, що з гормонами все добре, варто навідатися до психіатра.

Після 65 років сон стає коротшим

Старі люди сплять менше і це природно.

Що кожному допоможе:

- спорт 2-3 рази на тиждень. Найкраще вранці або після обіду

- розслаблюючі процедури, пілатес

- провітрена спальня

- штори на вікнах

- один і той же час сну та пробудження

- добова доза сну

- свіже повітря

Зараз ви читаєте новину «Причини безсоння залежать від віку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути