Ексклюзиви
четвер, 23 жовтня 2014 11:02

Польські хірурги вперше у світі поставили на ноги паралізовану людину

Польські хірурги вперше у світі поставили на ноги паралізовану людину

Революційна операція поставила на ноги людину, яка була паралізована чотири роки.

38-річний болгарин Дарек Фідика, який чотири роки був паралізований, знову встав на ноги. Чоловік, який був паралізований від грудей після ножового поранення, внаслідок якого його спинний мозок розрізали навпіл, переніс новаторську операцію. І, як вважають, він є першою людиною в світі, яка оговталася від повного розриву спинномозкових нервів і знову змогла відчути свої нижні кінцівки.

Тепер Дарек може пересуватися з рамою, обслуговувати себе самостійно і навіть сісти за кермо автомобіля. Щоб відновити пошкоджені тканини хірурги використали нервові клітини з носа чоловіка. Операція Дареку Фідику проводилася польською командою фахівців на чолі з одним з кращих світових експертів по відновленню після травм спини, доктором Павлом Табаковим з Вроцлавського медичного університету. Як зазначив доктор Табаков, до цієї операції шанси пацієнта на відновлення оцінювалися менш, ніж 1%.

А, як зазначив професор Джеффрі Рэйзмен, чия команда з Інституту неврології Університетського коледжу Лондона розробила цю техніку: "Ми вважаємо, що ця процедура є проривом, який в подальшому призведе до історичних змін перспективи, що вважалася безнадійною для інвалідів з травмою спинного мозку ".

Зараз ви читаєте новину «Польські хірурги вперше у світі поставили на ноги паралізовану людину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути