понеділок, 12 грудня 2016 16:44

Після важкого дня тримайся подалі від ліжка

Після важкого дня тримайся подалі від ліжка
Фото: press.lv

Думку про те, що сон допомагає пережити стрес спростували Китайські науковці. Виявляється, що після важкого дня, повного прикрих несподіванок, краще відмовитися від сну.

Доктор Юнче Ліу з Університету в Пекіні стверджує, що такий сон може сприяти тому, що прикрі події міцніше закріпляться в нашій пам'яті. Висновок опубліковано у науковому журналі "Nature Communications", пише zdrowie.wm.pl.

Справа в тому, що під час сну мозок переносить події з короткотривалої пам'яті у довготривалу. Так само діє наш мозок, коли ми готуємось до важкого екзамену. Тоді після навчання рекомендують заснути на деякий час. Таким чином, в майбутньому маємо шанси краще здати іспит.

Китайські експерти намагалися перевірити, чи такі ж самі механізми діють, коли намагаємось всякою ціною позбутися важкого самопочуття. Для цього провели експеримент. Взяли 73 людини. Показали їм 26 знімків з неприємно вражаючими політичними картинками. Тоді поділили учасників на дві групи. Перших відправили через пів години після перегляду взяти участь у серії вправ, які мали б випхати з пам'яті неприємні враження, а другу групу відправили спати, і лише наступного дня дали змогу пройти вправи на звільнення думок. Тоді науковці знову показали неприємні політичні картини. Та запропонували порівняти їх з тими враженнями, які мали попереднього дня. Таким чином, намагалися перевірити, чи втратили вони чутливість до попередніх картин, які оглядали до того, як поспали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пивні алкоголіки мають десятки патологій

Виявилось, що люди, які раніше спали, мали більші проблеми з запам'ятовуванням, аніж ті люди, які одразу після неприємних вражень отримали вправи по звільненню пам'яті від негативних вражень. Зрештою, зробили висновок, що під час сну даємо здатність своєму мозку краще закріпити неприємні враження.

Науковці зазначають, що якщо бажаємо швидко про щось забути, краще не вдаватися до того, щоб "переспати" проблему. Бо прикрі враження можуть залишитися в нашій пам'яті надовго, а може навіть на ціле життя.

Зараз ви читаєте новину «Після важкого дня тримайся подалі від ліжка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути