субота, 03 грудня 2016 13:00

Після нокауту боксеру місяць не можна виступати – спортивний лікар

Після нокауту боксеру місяць не можна виступати – спортивний лікар
Фото: zdoroviymir.com

Травма ноги у гравця під час змагань може зашкодити команді.

Як діагностувати та лікувати такі травми, розповідає Gazeta.ua представник Українського центру спортивної медицини Лариса Квітко.

Вона впродовж 30-ти років здійснює медичний супровід на міжнародних змаганнях українських жіночих збірних з баскетболу та футболу, а також з чоловічими командами з бойових видів спорту.

Чи існують способи попередити травмування під час тренувань або змагань?

Спортсмени легше переносять пошкодження, ніж звичайні люди. Щоб не було розтягнень, треба добре розминатися. Слідкувати за цим – робота тренерів. Є спеціальні вправи для сухожилля. Тренер має показати, як правильно ставити ногу під час бігу. Однак трапляється травматизм з причин, які не залежать від спортсмена. Це холодні зали, погані погодні умови. А так, спортсмени намагаються дбати про профілактику, бо лікування дуже дороге.

Коли під час змагань гравець розтягує зв'язки – він змушений буде залишити поле?

Така травма дуже болісна. Але якщо розтягнення невелике, можна повернутися до гри. Зараз існує досить багато лікарських засобів. Я можу побризкати охолоджувальним спреєм. Звичайно, і спортсмен, і його тренер, бажають грати. Тому доводиться дивитися, наскільки цінний гравець на полі у цей момент змагань, та наскільки серйозне розтягнення.

У яких випадках не випускаєте?

Не зможе бігати по полю, якщо має пошкодження гомілковостопного суглоба, це трапляється в футболі часто. Або при пошкодженні зв'язок у колінному суглобі. Меніски, бокові зв'язки часто травмуються.

Через скільки часу спортсмен після такої травми зможе повернутися до тренувань та змагань?

Щодо кожної травми – чи то розтягнення, чи переломи, існують терміни, коли можна приступати до тренувань. Ці стандарти знає травматолог. Зазвичай при легких ступенях лікарі назначають фізіопроцедури на 10-15 днів. Однак, якщо постраждав зв'язочний апарат, є гематоми, то лікування може затягнутися до місяця. Увесь цей час не можна навантажувати ногу. Якщо не вилікувати, може повторно травмуватися, пошкодитися капсульний апарат. Це небезпечно. Бо потім спортсмен лягає під ніж хірурга. Задача спортивного лікаря – не допустити, щоб ці, наступні травми, сталися.

Відомі історії, коли спортсмени з гіпсом відвідували тренажерний зал. Вони пішли всупереч приписам лікаря?

Часом тренування після переломів травматологи дозволяють. Спортсмен може займатися індивідуально, навіть з гіпсом ходити. Скажімо, качати прес, розтягуватись, займатися лікувальною фізкультуру, оберігаючи пошкоджену кінцівку. Часом, так одужують швидше. Людина перебуває в колективі, у звичному для себе середовищі. Переломи теж проходять по-різному – чи це променева кістка, чи перелом головки. Але весь цей час спортсмену важко без тренувань. Бувають такі переломи, що треба ставити спицю. Але і після цього повертаються до гри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після футбольного тренування дитина має спати 10 годин – спортивний лікар

Під час змагань спортсменів супроводжують одночасно лікарі різної спеціалізації?

Якщо людина отримує травму під час гри ми, спортивні медики, відправляємо її у травмпункти. Там дивляться спеціалісти. Якщо є м'яч – там інші особливості. Бо людина може вдаритися головою. На міжнародних змаганнях спортивний лікар чатує біля краю по лінії поля. Також є карета швидкої допомоги. В боксі є багато ударів в голову. Якщо отримав нокаут, обов'язково має оглянути невропатолог. Після важких нокаутів до місяця не має права брати участь у змаганнях. Часто у професійному спорті від ударів трапляються кровотечі з носа. В бойових мистецтвах, змішаних єдиноборствах, в боксі. Прикладаємо тампон і відправляємо на швидку допомогу, у черепно-лицьову хірургію. У любительському спорті рефері намагаються не допускати сильних пошкоджень.

З завершенням кар'єри чи дають знати про себе старі травми?

Це індивідуально. В футболі, де людина багато бігає, застосовують препарати - хондропротектори. Їх приймають, щоб суглоби не стирались, не було хвороб в старості. Є інші медикаментозні засоби, лікувальна фізкультура. Коли люди йдуть з великого спорту, треба займатися оздоровчими вправами. Рухатись. Щоб людина не почувала себе після спортивної кар'єри викинутою з життя.

Зараз ви читаєте новину «Після нокауту боксеру місяць не можна виступати – спортивний лікар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути