Ексклюзиви
субота, 12 листопада 2016 12:00

Нарколог розповів, як правильно виводити людей із запою

Нарколог розповів, як правильно виводити людей із запою
Фото: ob-zor.ru

Родичі, які намагаються власними силами вивести людину із запою, можуть їй нашкодити. Після ліків проти похмілля або народних методів лікування люди потрапляють до реанімації. У них буває отруєння хімічними речовинами, алкогольна епілепсія і біла гарячка.

Про наявні медичні можливості звільнення від алкогольної залежності розповів столичний лікар-нарколог вищої категорії В'ячеслав Заїка.

Коли необхідно виводити людину із запою?

Запій - це щоденне регулярне вживання спиртних напоїв упродовж кількох днів. Будь-який запій починається з похмілля. Людина наступного дня знову п'є, щоб у неї руки не тряслися, серце не тремтіло, тиск нормалізувався. Похмілля вже є ознакою фізичної залежності. Як можна здогадатися, перший день вживання переростає у другий, а щоб привести себе в норму, на третій день знову потрібно похмелитися. І так далі, і так далі. Є запій, який може тривати від двох-трьох днів до дуже великого проміжку часу, може обчислюватися місяцями, а іноді й роками.

Яким чином можна врятувати людину від такого стану?

- Я можу розповісти масу історій, коли люди через неправильний вихід з запою потрапляли до реанімації. Ситуація досить стандартна - людина п'є. Беремо середній запій - тижневий. Родичі хочуть вивести з цього стану. До лікаря пацієнт не йде. Рідні жалісливі, приходять в аптеку і питають у провізора: "А що можна взяти, щоб він не пив". Провізор, як "грамотний фахівець", радить той чи інший препарат, який викликає непереносимість спиртного. Родичі його додають в їжу. У людини виникає різка непереносимість спиртного, вона різко припиняє запій. І на другий день виникає алкогольна епілепсія. А на третій - біла гарячка. Ситуація найстандартніша.

Як проявляється біла гарячка?

- За білої гарячки в алкоголіка нічого не відмовляє, нічого не болить - він з усіма чортами пекла розмовляє, і все. Може бути що завгодно. Галюцинації, щось бачиться, щось чується, неадекватний, агресивний, може когось убити, покалічити. У такому стані він неосудний. Тобто, за психіатричними нормами, це стан, коли він себе не контролює, з усіма наслідками, що випливають. Така особа може бути небезпечною як для себе, так і для оточуючих. Щоб ізолювати алкоголіка від людей і щоб він не завдав їм якихось ушкоджень, таких пацієнтів кріплять так званою м'якою фіксацією до ліжка. Здорові 40-річні мужики в памперсах лежать, прив'язані до ліжка, і ходять у ці памперси. Відповідно, це все відбувається під цілодобовим наглядом медперсоналу.

Існує загроза життю людини при білій гарячці?

- За статистикою, один із десяти вмирає. Цей стан свідчить про набряк головного мозку. У запущених ситуаціях набряклий мозок може просто вдавлюватися у шийний отвір черепа і станеться зупинка дихання. У більш м'яких ситуаціях - відбуваються дистрофічні зміни головного мозку з виходом в енцефалопатію. Це дефектність головного мозку, інтелектуальної сфери, коли людина не може повноцінно функціонувати, обслуговувати себе, працювати тощо. Може бути вихід в енцефалопатію не таким важким. Тоді достатньо буде тривалого лікування, щоб поліпшувався стан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік намагався відучити дружину від алкоголізму дивним способом

Які існують методи лікування і виведення з запою в медичному закладі?

- Трапляється, що люди ведуть залежних від алкоголю до різних лікарів - до гастроентеролога, терапевта, і він його там прокрапав чимось, якоюсь водичкою з-під крана, вижене йому токсини, все стане в норму, і людина повертається додому. За мої 6 років роботи в реанімації дуже часто викликали нарколога після самолікування. Ти приїжджаєш, забираєш людину з бригадою швидкої допомоги, або викликають до іншого відділення лікарні - людину взялися виводити із запою, але потім не впоралися з ситуацією. Виведення із запою має бути комплексним. Це інфузійна терапія, що виводить токсини, коли крапають рідину. Терапія, яка заповнює дефіцітарні явища. Спиртне - не тільки токсини. Воно виводить з організму багато корисних речовин - мінерали, вітаміни, зокрема групи В. А це позначається на нервовій системі. Ми повинні поповнити цей дефіцит. За допомогою психотропних препаратів, заспокійливих, які мають снодійний ефект, заспокоюють головний мозок, не дають розвинутись галюцинаціям. Плюс до цього може бути противонабрякова терапія.

Які хвороби виникають, як побічний ефект процесу виведення із запою?

- При відмові від спиртного, на початкових етапах виведення із запою, тиск потрібно знижувати. Щоб не було інфаркту чи інсульту. Це вже симптоматична терапія. У людини, як правило, буває безсоння. А це - перший крок до білої гарячки. З цим потрібно теж справлятися. Тому родич, який би він хороший не був, він не має достатнього рівня компетенції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка має бути доза алкоголю, щоб добре себе почувати?

Яку роль у вашій роботі із залежним відіграє участь його родичів?

- Виведення із запою, як і лікування алкоголізму, краще проводити у супроводі родичів. Дружини часто помічають важливі речі. Якщо стан людини тяжчий і її не можна амбулаторно виводити із запою, тоді потрібна повна ізоляція у відділенні інтенсивної терапії.

Після того, як люди "обпікаються" і після вживання алкоголю потрапляють до реанімації, вони, напевно, назавжди кидають пити ...

- Якщо людина дійшла до стану реанімації, не факт, що вона готова назавжди вийти з алкоголізму. Іноді чоловік приходить і лікується в амбулаторних умовах з ще нормальними мізками, що не розплавилися. Він швидше це зрозуміє, ніж той, який вже потрапив до реанімації. З мого досвіду, люди, що лежать в реанімації після десятої білої гарячки і заперечують у себе взагалі алкоголізм - це не рідкість. Тому важливо лікуватися вчасно.

Зараз ви читаєте новину «Нарколог розповів, як правильно виводити людей із запою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути