пʼятниця, 26 серпня 2016 17:03

Людина з повністю пересадженим обличчям рік живе нормальним життям
8

Патрік Хардісон під час прес-конференції
Фото: http://www.dailymail.co.uk/health
Патрік Хардісон під час прес-конференції
Патрік Хардісон до нещасного випадку
Девід Родебо, загиблий велосипедист, що став донором Хардісона
Етапи виконання операції

Рік тому в медичному центрі Нью-Йоркського університету лікарі-трансплантологи пересадили обличчя Патріку Хардісону, пожежному з Нью-Йорка. Жахливі опіки чоловік отримав в 2001 році. Незнайомці відверталися, а діти просто боялися. Але в серпні 2015 року всі змінилося: Хардисон отримав якнайширшу пересадку обличчя в історії. Тепер, через рік після трансплантації, 42-річний уродженець Міссісіпі може жити нормальним життям. Пише DailyMail.

"Думаю, ви всі хочете знати, як я себе почуваю. Що ж, радий вам повідомити, що у мене все чудово. Хотів би сказати, що я все той же старий Пет", - розповів Хардисон в середу на прес-конференції в Медичному центрі Лангон при Нью-Йоркському університеті, де йому в серпні минулого року зробили операцію.

Після травми і до пересадки він мало що міг робити самостійно. Оскільки він насилу дихав ротом і носом, йому потрібна була дихальна трубка в трахеї; він не міг відкрити рот, щоб поїсти, тому використовував трубку для харчування. Його вуха були спалені, тому протезування допомогло йому зі слухом. Без повік він не міг закрити очі або моргнути, його зір швидко погіршувався, були проблеми зі сном.

Для операції Хардісона згуртувалося понад 100 хірургів, які координували дві паралельні процедури - видалення шкіри, волосистої частини голови і невеликих шматочків кістки на підборідді, носі і щоках у донора, а потім перенесення і прикріплення їх на обличчя Хардісона. В цілому на операції пішло 26 годин, і група університету практикувалася цілий рік, щоб отримати на них право.

Читайте також: Дівчина з ампутованою ногою стала балериною

Через рік після пересадки Хардисон відчув себе краще, ніж очікували його лікарі. З тих пір він переніс чотири невеликих хірургічних операції на повіках, роті, а також з видалення дихальної та поживної трубок. Його тіло не виявляє жодних ознак відмови від нової тканини - а це найперша небезпека, пов'язана з будь-якою пересадкою. Хардисон строго дотримувався медичних приписів: приймає імунодепресанти, мало буває на сонці.

Поява повік поліпшила його зір, він навіть може самостійно керувати машиною і працювати кілька днів на тиждень. Тепер він може їсти сам і набрав близько 10 кілограмів. Він навіть розглядає можливість повернення до роботи, можливо, в якості мотиваційного спікера, який допоможе іншим пожежним з травмами. Цієї осені він також планується зустрітися з родиною свого донора, Девіда Родебо, який був збитий на велосипеді в 26 років.

Нагадаємо, що недавно в одному з іспанських пологових будинків прийняли пологи у жінки, у якої дитина з'явилася на світ в захисній мембрані.

Зараз ви читаєте новину «Людина з повністю пересадженим обличчям рік живе нормальним життям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути