четвер, 22 вересня 2016 20:15

Куди зникають аналізи з лабораторії після отримання результатів
2

Фото: Катерина Романчук

Люди часто отримують неправильну чи перекручену інформацію про здавання аналізів. Через незнання часто доводиться повторно йти до лабораторії.

"Для кожного лабораторного тесту є свої правила підготовки, умови зберігання й транспортування. Тому можна не переживати, що лабораторія не обробить аналізи в день здачі, результат все одно буде точний, - каже Леонід Пінський, клініцист національного університету імені Богомольця. - Стабільність аналізованої речовини становить 24 години. Це дає змогу транспортувати матеріал і проводити тестування не в день здачі клієнтом. Це правило не стосується тільки аналізу калу на дисбактеріоз, мокротиння, жовчі та спермограми. Їх необхідно робити в день взяття біоматеріалу".

Наприклад, стабільність одного з найбільш часто досліджуваних гормонів — тиреотропного гормону можна визначати в сироватці крові не тільки через 24 години за умови зберігання при 2—8 градусах, а й через тиждень, а якщо сироватку заморозили, то й через місяць.

"Згідно з інструкцією після заморожування допустиме одноразове розморожування для повторного тестування", - каже лікар.

Існує помилкова думка, що після дослідження залишки аналізів просто викидають. Насправді після проведення дослідження біоматеріал знезаражується і передається спеціалізованій компанії, яка його спалює.

Читайте також:У дитсадок не приймають без десяти обов'язкових щеплень

"У лабораторії щодня надходить різний біологічний матеріал для проведення лабораторних досліджень: кров, сеча, кал, спинномозкова рідина чи мокрота. Кожен із них несе в собі потенційні ризики інфікування у разі потрапляння в зовнішнє середовище. Тому після тестування біоматеріал утилізується".

Зараз ви читаєте новину «Куди зникають аналізи з лабораторії після отримання результатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути