понеділок, 10 жовтня 2016 20:05

Кашлюк ніколи не буває з температурою

Кашлюк ніколи не буває з температурою
Фото: jsekret.ru

Кашлюк найбільш небезпечний для дошкільнят. Тому й в такому віці роблять щеплення. Буває він і в дорослих, але в легшій формі. Вони його не помічають, адже немає нападів.

"Кашлюк — це 100-денний кашель, — каже Євген Комаровський, педіатр із Харкова. — Перші два тижні нічим не відрізняється від звичайної застуди. А потім з'являються задушливий кашель, від якого дитина синіє".

В Україні 10 років триває епідемія кашлюку, але це приховують. Ним хворіють майже всі діти, кашляють цілими дитячими садами й класами.

Хворобу викликає бактерія "кашлюкова паличка". Передається повітряно-крапельним шляхом. Дитина найбільш заразна на початку хвороби.

Що молодша, то типовіше проявляється недуга — напади кашлю з блювотою та зупинкою дихання. У ці перші два тижні необхідно вбивати паличку. Далі дитина стає не заразна, не потрібно колоти антибіотики.

"Якщо кашель почався з 39-градусної температури, це точно не кашлюк", - каже лікар.

На бронхах є вирости — війки, що рухають мокроту. Вона захищає дихальні шляхи. Особливість кашлюкової палички — розмножується на цих війках і дає імпульси в мозок. Кашлюк — хвороба не дихальної, а нервової системи.

Якщо навіть убити паличку антибіотиками, раніше ніж за два-три місяці не мине. Хворий має викашлятися.

Медики можуть лише призначити ліки, що зроблять приступи рідші. Раніше мам із такими хворими дітьми відсилали жити до річки, щоб дихали сирим повітрям.

Читайте також: 7 ознак нестачі в організмі вітамінів

Якщо увагу дитини відволікають, то кашлятиме менше. Батьки мають знаходити для неї зайняття й іграшки.

У кімнаті, де спить малеча, має бути вологе, прохолодне повітря 16 градусів. Потрібно тепло одягати. Парити ноги й натирати груди не варто. Тоді кількість нападів кашлю збільшиться.

Зараз ви читаєте новину «Кашлюк ніколи не буває з температурою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути