Ексклюзиви
неділя, 22 січня 2017 19:15

Алкоголь швидше "вбиває" печінку у жінок

Алкоголь швидше "вбиває" печінку у жінок
Фото: kakprosto.ru

Алкоголь настільки травмує печінку, що людина може померти. Орган вкривається рубцями і перестає працювати. Так як токсини припиняють перероблятися, організм сам себе отруює. Про це розповів Вадим Уваров, столичний гепатолог, асистент кафедри загальної хірургії університету ім. Богомольця.

"Цироз у питущих розвивається за два-три роки. Достатньо щодня пити по склянці горілки. У жінок для цього потрібно менше часу. Вони перед хворобою слабкіші. При гострому цирозі печінка не може переробити токсини, і вони потрапляють у мозок. Виникає депресія, людина постійно хоче спати. Або стає метушливою, агресивною. Часто є небезпечною для інших. При останній стадії цирозу настає печінкова кома, і людина помирає", - каже лікар.

Печінка поступово зменшується і зморщується. Тільки третина клітин нормально працює. Так може тривати роками. Спочатку розвивається гепатит, фіброз і цироз. Дві перші стадії можуть ніяк не проявлятися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від переохолодження померли 40 людей

"Цироз частіше розвивається коли є супутні хвороби, наприклад алкоголь з вірусом гепатиту В або С. Тоді процес пришвидшується. Буває достатньо й пів року", - каже лікар

Лікують хворобу ліками й процедурами в лікарні. Курс — два тижні. Пацієнт приймає антибіотики. Йому ставлять крапельниці та фільтрують кров.

Спочатку печінку очищують. При гепатиті це допоможе їй відновитися, при цирозі — зупинить розвиток хвороби. Людину підключають до апарату забору крові, який видаляє з плазми токсини. Процес триває 1—2 години. Це залежить від об'єму крові, який треба очистити.

Потім півгодини треба залишатися під наглядом медиків. Процедуру повторюють ще двічі через 3–4 дні.

Після виписки хворий 2–3 тижні доліковується в поліклініці. Потім раз на півроку варто робити аналізи та УЗД.

Зараз ви читаєте новину «Алкоголь швидше "вбиває" печінку у жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути