пʼятниця, 18 квітня 2014 15:44

Як правильно виходити з посту радить дієтолог

Як правильно виходити з посту радить дієтолог

По закінченню посту, в свято, є велика спокуса піддатися гастрономічним задоволенням. Відмовляти собі в задоволеннях не варто, але важливо скоротити кількість з'їденого і не поєднувати несумісні продукти, - попереджає сімейний лікар, дієтолог Катерина Мартовицька. Ось декілька простих способів вийти з посту з задоволенням, але без шкоди для свого здоров'я.

Обов'язково поснідайте.

Перед великоднім обідом люди традиційно ходять до церкви святити паски. Але до цього обов'язково потрібно поснідати, щоб запустити процес травлення. Сніданок повинен бути таким же, як і під час посту. Сніданок може складатися з молочних продуктів, овочів, каш. Бажано при цьому не їсти м'ясного. Якщо ж, не поснідавши, почати щедро їсти в обід, шанси, що буде погано, підвищуються в кілька разів.

Всього потроху.

Під час розговіння можна з'їсти всього по невеликому шматочку, щоб не навантажувати організм. Святковий стіл зазвичай складається з жирних, м'ясних і борошняних продуктів. Якщо хочеться з'їсти все, рекомендація дієтолога - покласти все, що ви хочете спробувати, потроху собі на тарілку. Намагайтеся не їсти швидко. Таким чином, можна лише спробувати потроху і отримати задоволення від їжі.

Прийміть ферментні препарати.

Бажано, щоб це були капсульовані препарати - "Пангрол" або "Креон". Приймати препарат бажано перед їжею або під час обіду.

Будьте вибіркові щодо алкоголю.

Якщо ваш вибір - вживати алкоголь за святковим столом, краще обрати біле сухе вино, бажано розбавлене. Червоне вино дуже стимулює травлення, і це може спровокувати неприємні ускладнення з боку шлунково-кишкового тракту.

Не присвячуйте весь святковий день їжі.

Заздалегідь продумайте, чим будете займатися на Великдень. Бажано виходити з-за столу подихати повітрям, порухатися, відволіктися від їжі.

Не запивайте їжу водою.

Воду краще пити за півгодини до їди або через годину після їжі, інакше погіршується процес травлення, підвищується ризик ускладнень.

Не змішуйте несумісні продукти.

Виберіть рибу або м'ясо і їжте з овочами. Тоді, якщо ви з'їсте шашлик у великій кількості тільки з овочами, це не позначиться негативно на стані вашого організму. Салати з майонезом краще не змішувати з м'ясом, рибою і борошняними продуктами. Обід, що складається з м'яса з хлібом, майонезних салатів і солодощів, лише абсолютно здоровий організм зможе переварити відносно безболісно.

Не захоплюйтеся сечогінними і проносними засобами.

Багато жінок після щедрих застіль вдаються до цих засобів, щоб очистити організм. Це дуже шкідливо, особливо після посту або якоїсь суворої дієти. Якщо після застілля затримаються в організмі зайві півкілограма, вони підуть самі, коли харчування повернеться у звичне русло.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно виходити з посту радить дієтолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути