вівторок, 24 листопада 2015 05:55

"З'являється дрібний висип вишневого кольору, нагадує кір"

Автор: ФОТО З сайта www.pics-zone.ru
  Найперша ознака менінгіту  — раптове підвищення температури до 39 градусів. За три години з’являється висип
Найперша ознака менінгіту  — раптове підвищення температури до 39 градусів. За три години з’являється висип

У Києві від менінгіту помер 13-річний хлопець. Навчався у сьомому класі столичної гімназії "Діалог", мешкав у Дарницькому районі.

— Дитині стало погано 14 листопада по обіді: ліг і не вставав, почалася гарячка, — каже Олег Рубан, 42 роки, головний столичний санітарний лікар. — О 15.00 мати викликала "швидку", бо температура підскочила до 39 градусів. Лікар поставив діагноз ГРВІ. О 18.30 "швидка" приїхала повторно, бо температура не падала, стало гірше. Фельдшер викликала бригаду лікарів, ті запідозрили менінгіт. "Швидка" відвезла хлопця у відділення реанімації Київської міської дитячої клінічної інфекційної лікарні. Через 2 години він помер.

СЕС і медики обстежили 47 осіб, з якими контактував хворий: рідних і однокласників.

— У всіх відібрані змиви — біологічний матеріал для виявлення інфекцій. Хворобу ні в кого не знайшли.

Менінгіт — запалення оболонок головного і спинного мозку. Небезпечний для дітей та підлітків, бо мають не до кінця сформований імунітет. Діти й чоловіки хворіють частіше.

— Іноді недуга має блискавичний перебіг, — каже інфекціоніст Олександр Гончаренко, 46 років. — Найперша ознака — раптове підвищення температури до 39 градусів. За 3 години з'являється дрібний висип вишневого кольору, нагадує кір. Хворий не може нахилити вперед голову. Подібний випадок стався три роки тому в листопаді у Миколаєві — 13-річний хлопець знепритомнів на уроці в школі. "Швидка" забрала в лікарню, але його не врятували. Від менінгіту помирає кожен 10-й, а кожен 20-й стає інвалідом.

Менінгіт лікують лише в стаціонарі. Знімають запалення мозкових оболонок гормонами, антибіотиками. Внутрішньочерепний тиск ­знижують сечогінними. Призначають ліки, що стимулюють імунітет.

— Зараз — початок епідемічного періоду ГРВІ та грипу, — продовжує Олег Рубан. — Збільшилася циркуляція всіх хвороб, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Люди зазвичай думають, що застудилися, до лікарні не їдуть. А треба робити це терміново.

70 випадків менінгіту зареєстрували цього року в Києві. Померли 4 людини: 2-річний і 12-річний хлопці, 40-річний безробітний й 75-річна жінка.

Заражаються від поцілунку

— Менінгіт спричиняють понад 200 видів вірусів, — каже Олександр Гончаренко. — Люди заражаються при поцілунку, чханні або кашлі хворого. Носія­ми можуть бути і здорові люди. Навіть за правильної терапії менінгіт викликає ускладнення. Знижується слух, зір. Болить голова. З'являються затримки розвитку організму.

Недуга спалахує наприкінці осені та весни, коли холодно, сиро, і люди гріються в закритих непровітрюваних приміщеннях. Вакцина проти менінгіту захищає на три-п'ять років. Це щеплення не належить до переліку обов'язкових в Україні.

Зараз ви читаєте новину «"З'являється дрібний висип вишневого кольору, нагадує кір"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути