понеділок, 24 жовтня 2016 00:35

Загартовування починають з обтирання ніг

— Усе літо сина годувала ягодами й фруктами, щоб набирався імунітету, а він все одно по кілька разів за зиму хворіє, — каже 36-річна Маргарита Харчук із міста Нетішин Хмельницької області. — Думала Іллюшку загартовувати, але не знаю, як правильно. Боюсь, щоб не зліг від таких процедур.

— Починати загартовування слід з обтирання, — пояснює столичний педіатр 48-річний Ілля Мокліч. — Треба намочити рушник у воді не холоднішій 33 градусів і трохи віджати. Починають обтирання з ніг — від пальців угору. Потім труть руки від пальців до плечей, а груди й спину — від середини до боків. Потім тіло витирають насухо й розтирають жорстким рушником, аби шкіра стала рожева. Далі масажними рухами рушником водять по тілу, доки вона трохи не почервоніє.

Кожні чотири дні температуру води знижують на градус. Для дітей до 7 років температуру води можна зменшити до +22°С, для школярів — до +18°С.

— Для організму більше користі від чергування холодної й гарячої води. Наприклад, коли дитина дивиться телевізор — поставте її ноги в миску з 35-градусною водою на хвилину. Потім в другу — з прохолоднішою, 32-градусною водою на 50 секунд. Так дитина має по чотири-п'ять разів занурювати ноги до половини гомілки в різні миски. Закінчувати процедуру треба холодною. Після витирання надіти теплі шкарпетки. Двічі на тиждень температуру теплої води треба знижувати й тримати на 10 секунд довше.

Обливати все тіло прохолодною водою можна, коли дитина закінчить купатися в теплій ванні. Вода має бути на 5 градусів нижча. Її ллють 20 секунд, далі теплу — 2 хвилини. Змінюють воду кілька разів, періодично зменшують її температуру на градус. Після цього розітріть дитину рушником до легкого почервоніння шкіри.

Зараз ви читаєте новину «Загартовування починають з обтирання ніг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути