Ексклюзиви
понеділок, 22 серпня 2016 00:20

Вузькі джинси провокують набряк ніг

Автор: ФОТО З САЙТА www.bbc.com
  Джинси, на кілька розмірів менші за потрібний, перетискають м’язи.  Від того погано циркулює кров в організмі
Джинси, на кілька розмірів менші за потрібний, перетискають м’язи. Від того погано циркулює кров в організмі

Корисно бігати підтюпцем

— Півроку тому пішла працювати диспетчером, і з того часу ноги стали, як колодки. Не можу толком ступати, тягну їх, наче лижі. Так до вечора набрякають, що не видно кісточки біля п'яти, — каже 29-річна Олена Харчук із міста Сарни Рівненської області.

— Немає нічого гіршого, ніж сидіти увесь день, закинувши ногу на ногу. Кров застоюється і погано відтікає по всьому організму, — говорить столичний флеболог 34-річний Олександр Мукетюк. — Вени — це насос, що качає кров. Якщо мало ходити, ноги набрякатимуть, утворюватимуться тромби. Взуття на високих підборах так не травмує ноги, як вузькі джинси. Багато жінок купують їх на кілька розмірів менші, щоб здаватися стрункими. Від того перетискаються м'язи.

Треба щогодини ­вставати хоча б на 5 хв., щоб розім'яти ноги.

— Якщо немає можливості залишити робоче місце, можна робити прості вправи. Покласти стопи на сусідній стілець і крутити ними за годинниковою стрілкою та проти неї. Сидячи, поставити ногу на п'ятку, потім на пальці. Так кілька разів.

Уночі під ноги кладуть невелику подушку або валик. Або під матрац — скручене покривало.

— Якщо вирішили зайнятися спортом, аби поправити здоров'я — не треба одразу намагатися стати олімпійськими чемпіонами. Щоб ноги були здорові, корисно бігати підтюпцем та їздити велосипедом. Якщо набрякають ноги, не можна піднімати важке. Від цього в черевній порожнині підвищується тиск, кров приливає до ніг. Так набряк стане хронічний, буде важко ходити.

Не бажано засмагати понад 20 хв. Від цього тканини й стінки вен стають нееластичні.

— Допомагає освіжити ноги обливання прохолодною водою, — продовжує флеболог, — але не крижаною. Лити треба від пальців, поступово доходячи до колін. Якщо ви дотримуєтесь цих рекомендацій, а набряк не спадає, його причина може бути не в судинах. Такі симптоми виникають, коли погано працюють нирки та щитовидка.

Зараз ви читаєте новину «Вузькі джинси провокують набряк ніг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути