Ексклюзиви
понеділок, 18 липня 2016 07:10

Внутрішній ячмінь вирізають під загальним наркозом

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.tutknow.ru
  Ячмінь не варто видушувати, як звичайний прищ. Можна занести інфекцію
Ячмінь не варто видушувати, як звичайний прищ. Можна занести інфекцію

— За рік ячмінь на оці вискакує чотири-п'ять разів, — каже 34-річна Юлія Тригубко із Чернівців. — Востаннє лікувала його майже місяць. Окуліст приписував то одні, то другі краплі. Все було без толку. Психонула і пішла в іншу лікарню. Там сказали, що це запущений внутрішній ячмінь. Бо всередині повіки. Спочатку інсуліновим шприцом ввели препарат, від якого він мав розсмоктатися. Але це нічого не дало.

Гнійник Юлії вирізали, бо довго не проривав.

— Операцію робили під загальним наркозом. Сказали, що дуже болюча й місцеве знеболення нічого не дасть. Через три дні виписали додому. За тиждень око було здорове, — продовжує жінка.

Є два види ячменю — зовнішній і внутрішній. Останній називають "холодний ячмінь".

— Виникає через високу активність сальних залоз. Тому люди з жирною шкірою хворіють частіше, — каже столичний офтальмолог 43-річний Максим Іванишин. — Ячмінь — це гнійне запалення вії або її сальної залози. Його викликає бактерія — золотистий стафілокок. Потрапляє на очі через брудні руки, рушник або пилюку. Також проникає через зіпсовані карієсом зуби чи гайморит. Звичайний ячмінь вивести легше. Його можна одразу побачити й починати мастити мазями. Внутрішній — складніше, бо всередині ока стафілококу легше вкорінитися.

Спочатку повіка червоніє і набрякає. Важко моргати. Наступного дня болить усе око. Якщо й тоді нічого не робити, то через день у центрі прищика з'являється жовтий гній, що має сам вистрелити.

— Гнійник не слід видушувати, як звичайний прищ. Це нічого не дасть, лише занесете інфекцію. Також заборонено припікати зеленкою чи йодом. У народі часто роблять чайні примочки із заварки. Цим тільки шкодять оку. Шкіра розм'якає і інфекція швидше розходиться по інших залозах. Багато хто вигріває ячмінь. Прикладають гаряче яйце або у тканинний мішечок кладуть нагріту на сковороді сіль. Теплом можна лікуватися, якщо з ячменю вже йде гній. До цього тільки збільшиться запалення.

Ячмінь лікують антибактеріальними краплями й мазями. Вони знімають запалення. Повіки мастять перед сном. При зовнішньому ячмені можна в перші дні прикладати тричі на день вату, змочену спиртовою настоянкою календули. За чотири-п'ять днів хвороба минає.

Зараз ви читаєте новину «Внутрішній ячмінь вирізають під загальним наркозом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути