понеділок, 08 лютого 2016 06:35

"Урятувати орган можна протягом восьми годин"

Автор: ФОТО З САЙТА www.kids365.ru
  Перекрут яєчка найчастіше стається у віці від чотирьох до 17 років. Його провокують занадто активні ігри
Перекрут яєчка найчастіше стається у віці від чотирьох до 17 років. Його провокують занадто активні ігри

13-річному Владиславові з Черкас видалили праве яєчко. Під час гри у футбол у нього стався перекрут. Орган почав відми­рати.

— У січні на вихідних Влад щодня ганяв м'яч. Поскаржився, що заболіло в паху з правого боку, — розповідає мати 36-річна Оксана. Прізвище просить не називати. — Поїхали з ним до педіатра. Той оглянув. Каже, є почервоніння мошонки і припухлість. Тому треба консультація хірурга. А той одразу направив в обласну лікарю до уролога. Ми поїхали через день. Лікар скерував на операцію.

— Батьки звернулися запізно, — каже завідувач урологічного відділення 46-річний Петро Мірошник. — За цей час яєчко відмерло. Та в майбутньому хлопець зможе мати дітей. Здорове виконуватиме функцію обох.

Перекрут яєчка — це порушення нормального розташування органа в мошонці. Найчастіше трапляється у віці від чотирьох до 17 років. Призводить до гострого запалення. Кров не надходить до яєчка, порушується кровообіг.

— Як правило, перекручується одне яєчко. Два — дуже рідко. Буває на один або кілька обертів, — розповідає. — Виникає це від надто активних ігор, травм, катання на велосипеді й навіть від стрибання на батуті. У хлопця з'являється різкий біль у нижній частині живота. Може супроводжуватися блювотою, прискореним сечовипусканням і підвищеною температурою. Це свідчить про ускладнення. При перших симптомах треба викликати "швидку". Недугу лікують лише операцією.

Що більша кількість перекрутів, то швидше відмирає орган. Побачити, чи він життєздатний, можна за допомогою ультразвукового обстеження.

— Урятувати яєчко можна, коли від початку болю минуло не більше як вісім годин, — пояснює Петро Віталійович. — Якщо операцію виконали вчасно, відновлює свою функцію. Торік у нашому відділенні провели понад 100 таких втручань. Випадків, коли звернулися запізно, було чотири. Перекрутити може й придаток яєчка. Це виникає внаслідок фізичних навантажень. Але операція менш травматична — видаляють лише омертвілий придаток.

Після операції пацієнт перебуває в лікарні близько тижня.

— У поліклініці роблять перев'язки, доки рана заживе. Дитину на місяць звільняють від фізкультури й фізичних навантажень. Їсти дозволяють усе. Деяким хлопчикам може знадобитися психологічна допомога. Особливо, якщо перенесли операцію в такому віці, коли розуміють, що втратили орган. Може стати замкнутий. У сучасній медицині ці питання вирішують ендопротези.

Зараз ви читаєте новину «"Урятувати орган можна протягом восьми годин"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути