понеділок, 14 грудня 2015 06:55

"Уперше поставили кардіостимулятор у вісім років. За життя поміняла їх три"

Автор: Фото надане Черкаським обласним кардіологічним центром
  Черкаські кардіо­хірурги встановлюють кардіостимулятор
Черкаські кардіо­хірурги встановлюють кардіостимулятор

33-річна Яна Борисова з Черкас завагітніла, маючи ваду серця. Щоб змогла виносити й народити здорову дитину, їй поставили кардіо­стимулятор у Черкаському обласному кардіологічному центрі. Прилад відновлює порушений ритм серця. Операція тривала близько години.

— Хворе серце маю від батька. Мав вроджену ваду, але переріс. Батьки сподівалися, що так само буде й зі мною. Але вада залишилася. Вперше поставили кардіостимулятор у 8 років. За життя поміняла їх три, — каже Яна Борисова. Вона на четвертому місяці вагітності. Проходить післяопераційне лікування. — У серпні цього року, як завагітніла, почала відчувати задуху та біль у грудях. Мені сказали: зараз серце працює за двох, треба терміново міняти стимулятор. Такий коштує 36 тисяч гривень, але мені поставили за бюджетні кошти. Працюватиме 12 років.

Кардіостимулятор — це електронний пристрій, розміром із сірникову коробку. Працює від батареї, заряду якої вистачає на чотири-п'ять років. Хірурги налаштували його під роботу серця вагітної. Зашили під шкіру грудей. Комп'ютер регулюватиме ритм серця ­автоматично.

— Після операції не можна нервувати, піднімати лівою рукою більше двох кілограмів, — каже Яна. — Маю слідкувати за вагою, щоб не набирати, бо серцю буде важко працювати. А згодом можна буде жити звичайним життям.

Жінка має отвір у перетинці між лівим і правим передсердям. Це — найрозповсюдженіша вада серця. Через дірку артеріальна й венозна кров перемішуються, людина відчуває задуху, може раптово померти. При народженні отвір мініатюрний. З віком може затягнутися або навпаки — збільшитись.

— Отвір в серці Яни частково заріс, але ритм серця залишився порушеним, — каже завідувач кардіохірургічного відділення 41-річний Костянтин Саражин. — Жінка завагітніла й серцю додалося роботи, бо з'явилося ще одне коло кровообігу — дитини. Під час пологів унаслідок потуг плід може задихнутися. Тому ми їй замінили кардіостимулятор на потужніший. Тепер Яна може й сама народжувати, хоч напевне застосують кесарів розтин.

Зараз ви читаєте новину «"Уперше поставили кардіостимулятор у вісім років. За життя поміняла їх три"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути