Ексклюзиви
понеділок, 04 липня 2016 06:55

"Ти що, хворий? Тут же немає нікого"

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.fishki.net
  Коли батьки тільки сварять та карають дитину, вона вигадує друга, якому все можна. Це називається синдромом Карлсона
Коли батьки тільки сварять та карають дитину, вона вигадує друга, якому все можна. Це називається синдромом Карлсона

— Ніколи про вигаданих друзів не задумувалася, доки 5-річний син не почав говорити з Максом. Це — невидимий хлопчик. Даня його годує, просить купити морозиво хлопчикові. Надворі дощ, син зриває з себе плаща, щоб Макс не промок. Біжить купатися в озеро, бо другові там сумно, — каже 28-річна Ольга Іванюк. — Це страшно. Здається, що в дитини проблеми з психікою.

Ольга повела сина до дитячого психолога. Той сказав, що не слід хвилюватися. Уявні друзі часто з'являються у віці 4–6 ­років.

— Пояснив, що це свідчить про багату уяву, — продовжує. — Треба більше приділяти уваги синові та завести собаку. Тоді у нього буде реальний друг. Так і зробили. Даня рідше згадує про Макса, але повністю не забув. Психолог заспокоїв. Це станеться не одразу. Треба набратися терпіння.

— Вигадками діти хочуть привернути до себе увагу, вважають матері, — каже столичний дитячий психолог 36-річна Ганна Боголюбова. — Це не так. Дитина наївна. Вона не може створювати такі маніпуляційні схеми. Уявні друзі часто свідчать про те, що малеча самотня. Так вона отримує приятеля, з яким цікаво та легко говорити. Бо батьки тільки сварять і карають. Також робить це, бо почувається зайвою у сім'ї. Це буває, коли з'являється ще один малюк або батьки розлучаються.

В уяві дитини оживає те, що бачить на вулиці, по телевізору чи в сім'ї. Буває — герой із мультфільму. Такі друзі затримуються на день-два. Вигаданий приятель приживається на кілька тижнів, а то й місяців.

— Бувають матері, які кажуть: "Ти що хворий? Тут же немає нікого". Так робити не можна. Буде гірше. Дитина образиться, замкнеться у собі. Говоритиме лише з другом. Навпаки, варто розпитати, як той виглядає, чого хоче? Якщо це його одноліток, малюкові бракує друзів. Коли дорослий дядько чи тітка, яку він називає няня, — уваги батьків. З'ясувавши причину, змініть поведінку.

Не слід сварити за уявного друга, забороняти розмовляти з ним чи висміювати.

— Потрібно завоювати уяву малечі. Це не має бути перегляд телевізора. Поліпіть із пластиліну, помалюйте на асфальті крейдою чи почитайте. Частіше доручайте їй вибирати щось для сім'ї. Хваліть. Робіть це коли є за що, а не просто так. Цілуйте, обіймайте дитину, гладьте по голівці. Це доводить його потрібність. Виконуйте роботу по дому разом. Миття посуду, підмітання та прання цікавіші за конструктор. Якщо хоче собаку чи хом'яка — купіть. Але нехай доглядає за ними сам.

До психіатра слід звернутися, коли поведінка некерована. Наприклад, дитина не слухає нікого, крім "няні".

— Малеча не хоче їсти. Коли спить — здригається чи кричить. Стає агресивна. Влаштовує істерики, падає на підлогу та б'є ногами. Не відрізняє гру від реальності. Вигадує розваги з жорстокими сценами та погано йде на контакт. Йому виповнилося 7–8 років, а "друг" не зникає. Якщо пустити це на самоплив, дитина замкнеться. Впаде в депресію, тікатиме з дому. Може дійти до спроби суїциду.

Сором'язливі та налякані діти люблять вигадувати

— Уявний друг у дітей називається синдромом Карлсона, — каже психолог Ганна Боголюбова. — Термін виник від дитячої книжки шведської письменниці Астрід Ліндгрен. У хлопчика немає собаки. Тому він подружився з Карлсоном.

У багатьох європейських країнах заборонили показувати цей мультик і читати книжку. Мовляв, Карлсон виховує в дітях агресію та нахабність.

Зараз ви читаєте новину «"Ти що, хворий? Тут же немає нікого"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути