понеділок, 27 червня 2016 06:35

"Тепер служить літургію в інвалідному візку"

 

— Шию ламають чоловіки до 30 років, — каже хірург ­Михайло Вальчук із міжнародного центру нейрохірургії. — Так відбувається щоліта. ­Скачуть у воду вниз головою, вдаряються об дно. Потрапляють до лікарні. Мали ­пацієнта — священика. У нього був не перелом, а забій спинного мозку. Паралізувало ноги й руки.

Травма пірнальника небезпечна. Уламки хребців пошкоджують спинний мозок. Оніміння або параліч проявляються за кілька днів. Виникає кровотеча чи набряк. Часто супроводжується запаленням легенів.

— Якщо руки й ноги не запрацюють протягом кількох днів шанси, що людина ходитиме — малі, — продовжує Вальчук. — Операція не допоможе. Вона тільки стабілізує шию, щоб хребці не рухалися та не травмували спинний мозок ще більше. У священика з часом руки запрацювали. Ноги так і залишилися паралізовані. Тепер служить літургію в інвалідному візку. А був інший пацієнт. Зробив йому операцію — відновилося все. Через 12 років той пірнув знову. Цього разу паралізувало — доля.

— Травма пірнальника — явище актуальне для України, — говорить директор міжнародного центру нейрохірургії Ігор Курілець. — Щоліта плигають у воду та ламають шиї. До отаких травм додалися ті, що отримані в басейнах. За десятки років прооперував 500 таких хворих. Бачив тисячу, з них — одна жінка. Очевидно, що представниці протилежної статі у 999 разів розумніші за чоловіків. У більшості випадків травма спинного мозку спричиняє параліч ніг та рук. Життя людей перетворюється на пекло. Дивуюся, що до українців не доходить проста істина — не варто пірнати вниз головою в наших річках. Робити це можна в басейнах, глибиною понад 6 метрів.

Запис на консультації до нейрохірургів міжнародного центру нейрохірургії за адресою: Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, ст. метро Хрещатик, тел. 0(44) 592 68 78,

лікарня "Нафтохімік", м. Кременчук, вул. Свіштовська, 3, тел.: 0(99) 309 20 21, 0(536) 76 84 35.

Зараз ви читаєте новину «"Тепер служить літургію в інвалідному візку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути