Ексклюзиви
вівторок, 27 вересня 2016 05:10

Штучну судину для семирічного Михайла Курила привезли зі Швейцарії

Автор: ФОТО надане Інститутом серця
  Українські та швейцарські хірурги роблять операцію 7-річному Михайлові Курилу в столичному Інституті серця
Українські та швейцарські хірурги роблять операцію 7-річному Михайлові Курилу в столичному Інституті серця

7-річний Михайло Курило з міста Гребінка Полтавської області народився з серцем, учетверо більшим за норму. Вперше хлопця прооперували одразу після народження. Востаннє — цього літа у столичному Інституті серця. Лише після четвертої операції виправили ваду.

— Коли Михайлик прокинувся після операції, підключений до апаратів, почав у паніці мене кликати, — каже мати, 34-річна Тетяна Курило. — Він — сильний. Як не боліло б, ніколи не жаліється. Коли робили першу операцію, було свято Михайла 21 листопада. Життя сина висіло на волосині. Вірю, святий врятував його. На його честь і назвали Михайликом.

Батьки хлопчика стоять поблизу реанімації. Вони тільки що вийшли з палати.

— Син пішов у перший клас, але через хворобу навчається вдома. Щодня до нього ходить учителька. Він у нас друга дитина. З першою було все добре, — продовжує Тетяна.

Оперували Михайла українські та швейцарські хірурги.

— Ваду серця у хлопчика побачили на УЗІ в пологовому, — говорить Ірина Аксьонова, завідувачка кардіохірургічного відділення у столичному Інституті серця. — Зрослися стулки клапана. У здорових людей клапан має пропускати збагачену киснем кров в аорту без затримки. Якщо стулки зрослися, лiвому шлуночку серця тяжко виштовхнути кров і вона збирається в серці. Від того в Мишка воно було збільшене. Ще у нього закрита боталлова протока. У плода в утробі вона з'єднує легеневу артерiю з аортою. Після народження дитина починає дихати i протока закривається. Якщо цього не сталося, виникає вроджена вада — отвір у серці.

Новонародженому розширили клапан, щоб кров могла виходити. В 5 рокiв закрили боталлову протоку. А у 7 — зробили пластику клапана. До операції готувалися тиждень.

— У Мишка стулки клапана важко вiдкривалися та не герметично закривалися. Дитячих штучних клапанів не виготовляють. Навіть найменший за розміром в такому віці не підходить. Тому під час останньої операції ми взяли його власний із легеневої артерії. Він схожий за розмірами й функціями на клапан аорти. А в легеневу артерiю вшили штучно створену судину з трьома стулками. Її привіз швейцарський професор Афксендіос Калангос, який три роки співпрацює з Iнститутом серця. В Україні таких не роблять через відсутність дозволів.

Операція тривала 5 год. Добу хлопчик провів у реанімації. Вставати почав за два дні. Через 10 виписали з лікарні. Цьогоріч пішов до школи. Далі розвиватиметься як звичайна дитина.

— Будемо стежити за роботою нового клапана. Якщо десь утвориться звуження, розширимо його з середини, — каже Ірина Аксьонова. — Це не буде відкрита операція. Через стегно зайдемо в легеневу артерію балоном, вставимо у вузьке місце та роздуємо. Дитину виписують на третій день.

Зараз ви читаєте новину «Штучну судину для семирічного Михайла Курила привезли зі Швейцарії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути