понеділок, 22 серпня 2016 07:40

Пухлину завбільшки з насінину видаляли шість годин

Протягом тижня в Міжнародному центрі нейрохірургії оперував американець Люк Томич із Техасу. Він лікує хворих із пухлинами головного мозку, аневризмами, патологією хребта в дорослих і дітей. Народився в США, але має українське походження. Вільно володіє мовою. До України приїхав як волонтер. Разом із місцевими хірургами доктор Томич зробив кілька операцій, які не наважувалися виконувати в жодній українській клініці.

— Прийшов до Люка на консультацію 41-річний Юрій з Києва. Скаржився, що швидко втрачає зір. Не може читати, сліпне. Звернувся до окулістів. Ті обстежили очі і нічого не знайшли. Порекомендували зробити магнітно-ре­зонансну томографію голови. МРТ показало пухлину, що росла поблизу зорових нервів і гіпофіза — краніофарингіому. Це різновид, що росте від самого народження. Коли доростає до зорових нервів, починає їх руйнувати. Людина сліпне. Порушуються функції гіпофіза, який відповідає за ендокринну систему й вироблення гормонів.

Подібні пухлини зустрічаються дуже рідко — дві на 100 000 населення.

— Нейрохірурги нечасто їх оперують. Повне видалення — мало­ймовірне. Такі хворі зазвичай ходять від клініки до клініки без жодних перспектив. А Люк Томич взявся. Запропонував Юрію операцію на завтра. І чоловік погодився, бо іншого виходу не було.

Операція з видалення пухлини тривала 6 год. Її робив Люк Томич при допомозі українських нейрохірургів.

— Ми видалили новоутворення завбільшки з насінину соняшника. Американська нейрохірургічна техніка настільки філігранна, що дозволила не тільки не пошкодити зорові нерви й крупні судини на зразок сонних артерій. Залишилися неушкоджені найменші павутинні судини, що йдуть до зорових нервів. Наступного дня хворий чудово бачив, міг читати й писати. Чоловіку пощастило, що потрапив на операцію до американського фахівця.

Запис на консультації до нейрохірургів Міжна­родного центру нейрохірургії:

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, ст. метро Хрещатик, тел. 0(44) 592 68 78.

Лікарня "Нафтохімік", м. Кременчук, вул. Свіштовська, 3, тел.: 0(99) 309 20 21, 0(536) 76 84 35.

Зараз ви читаєте новину «Пухлину завбільшки з насінину видаляли шість годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути