Ексклюзиви
вівторок, 18 жовтня 2016 05:10

При застуді п'ють три літри рідини в день

Автор: Таїса Олійник, Оксана Тупальська
 

Із 3 жовтня в Україні розпочався сезон захворюваності на грип і гострі респіраторні інфекції. Триватиме до травня. Цього року очікують новий тип грипу під назвою "Гонконг". Імунітету до нього в українців поки немає. Вакцин — також. Вірус небезпечний тим, що дає ускладнення на бронхи,

легені й серце. Кількість хворих на грип зростатиме в середині грудня, а пік епідемії настане у лютому-березні, розповіла завідувачка Центру грипу та ГРВІ в Українському

центрі з контролю і моніторингу захворювань МОЗ Тетяна Диха­нов­ська.

— Перемерзла, повертаючись із роботи під дощем. Уранці не змогла встати з ліжка. Так трясло від холоду, що мурашки бігли по тілу, — розповідає киянка Христина Матвійчук, 29 років. — На ранок болів кожен м'яз. Голова була гаряча, як сковорідка. Коли температура піднялася до 39,5, випила жарознижуюче. Допомогло на кілька годин. Одужала за три дні. Зараз їм щодня борщ із часником, щоб знову не захворіти.

— Застуда виникає не від переохолодження, а від вірусної інфекції, — каже терапевт 41-річний Олександр Рильцов із Харкова. — Противірусних ліків від неї немає. Від таблеток прояви застуди менше дошкулятимуть. Грип та застуда мають схожі симптоми, тому лікування однакове. Найбільший ризик зараження — у закритому приміщенні чи транспорті. Людина з кашлем на вулиці не заразить. Загартування, вологе прохолодне повітря та сонячні ванни зроблять організм стійкішим до вірусів.

Три основні ускладнення від застуди та грипу — пневмонія, гайморит та отит. Останній буває переважно в дітей через вікові особливості вуха.

— У літніх найчастіше ускладнення — пневмонія. З віком серце та легені гірше працюють, накопичуються хронічні хвороби. Тому високий ризик запалення легенів, може призвести до смерті. Якщо є підозра на пневмонію, літнім людям треба дати антибіотик для перестраховки.

Застуду слід перечекати вдома, щоб не заражати інших та запобігти ускладненням.

— Люди з міцним здоров'ям можуть не збивати температуру до позначки 39 градусів. Організм за такої сам бореться з вірусом. З дітьми те ж саме. Але якщо мама бачить, що дитині гіршає за нижчої температури, слід дати жарознижувальний сироп.

Щоб не захворіти, варто ­уникати скупчення людей. Час­тіше мити руки з милом, адже вірус на шкірі живе добу. Треба випивати не менше 3 літрів рідини в день — морсів, соків, чаїв та води. Вони промивають організм ізсередини.

Зараз ви читаєте новину «При застуді п'ють три літри рідини в день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути