пʼятниця, 05 лютого 2016 06:10

Підняв гирю — отримав грижу

 

— Час від часу з'являються нестерпні болі в попереку, аж ноги відбирає, — скаржиться Віталій Кулик, 37 років. — Зірвав спину ще в армії, вже 18 років мучуся. Робив МРТ, сказали — пару гриж маю.

— Спровокувати біль може й невдалий різкий рух. Трапля­ється від важкої праці, надмірних навантажень, — ­розповідає директор Міжнародного ­центру нейрохірургії Ігор Курілець. — У міжхребцевих дисках, які підтримують хребет, відбувається передчасне старіння: вони тиснуть на нерви та тканини, що їх оточують. Тоді виникають проблеми зі спиною. Як от жінки в селах: гарують з ранку до вечора, тягають важке, а потім ледве ноги волочать — все болить, все вилазить. Спостерігав і таке: чоловіки починають займатися спортом, та роблять вправи неправильно. Підняв гирю — отримав грижу. Хребет не любить навантажень. Зміцнити його не можна — лише ­ослабити. Слабкий хребет може бути й спадковим — тут нічого не вдієш.

Більше половини людей, які страждають від болю в спині, мають грижі міжхребцевих дисків. За рік-два грижа може розсмоктатися та зменшитися.

— Проте зараз усі їх масажують, вправляють, розтягують. Чого тільки не роблять, бо вважають себе великими знавцями медицини, — каже Ігор Курілець. — Спину може прихопити в будь-кого. У 80 відсотках випадків біль минає сам. Людина полежала, попила знеболювальне, і за кілька днів стало легше. Якщо через три–чотири тижні все ще болить, зробіть МРТ і проконсультуйтеся в лікаря-нейрохірурга. Лише п'ять відсотків хворих, котрі звертаються за допомогою, потрапляють на операційний стіл. Якщо пошкоджується чи розривається диск і затискає нервові волокна — у людини німіє нога, рука, може з'явитися нетримання сечі. Такі потребують негайної операції. Боятися її не варто, триває 15–30 хвилин. Хворий у той же день може ходити, на наступний — виписуємо. Якщо маєте сумніви щодо призначеного лікування, проконсультуйтеся у двох-трьох спеціалістів, які не наполягають лише на операції. Бо нині, щоб виживати, медики пропонують непотрібні медичні послуги, у тому числі й хірургічне втручання. Ми ж не поспішаємо з ним: спочатку лікуємо, спостерігаємо. Оперуємо тих, хто страждає понад рік і має нестерпний біль.

Запис на консультацію: Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, ст. метро Хрещатик, тел.: 0(44) 592 68 78, 0(44) 592 90 79.

Західноукраїнська філія, Львівська обл., м. Стрий, вул. О. Басараб, 15. Стрийська центральна районна лікарня (7-й поверх), тел. 0(67) 891 00 00.

Лікарня "Нафтохімік", м. Кременчук, вул. Свіштовська, 3, тел.: 0(53) 676 84 35, 0(99) 309 20 21.

www.Neurosurgery.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Підняв гирю — отримав грижу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути