Ексклюзиви
понеділок, 25 квітня 2016 05:40

Перстач білий лікує зоб

— Збільшення щитовидки в доньки Ганни виявили на профогляді, — каже 76-річна Марія Вікарчук із села Бондарівка Коростенського району Житомирської області. — Сказали, треба оперувати.

Про хворобу довідалася від подруги. У її доньки — розростання залози.

— Дівчина довго пила пігулки — не допомагало. І тоді медсестра в райлікарні порадила запарювати чи настоювати на горілці корінь перстачу білого. У народі його називають п'ятипалом.

Рослину слід шукати в лісі, в аптеці її не продають. Вона рідкісна. Росте в соснових і мішаних лісах. Квітка подібна до суниці лісової. А листок має п'ять дов­гих пластинок — як пальці руки.

— На базарі замість білого перстачу продають прямостоячий — калган. Це шлункова травичка й зоб вона не вилікує. Перстачів є 300 видів, а зоб лікує лише п'ятипал. Його яскраво-кори­чневий корінь багатий на йод. Лікувальні властивості мають усі частини рослини — від кореня до квіток. Людям із хворим серцем краще лікуватися стеблами і квітками.

Спочатку Марія Вікарчук готувала настоянку — 50 г перстачу подрібнила, залила 0,5 л горілки. Настояла два тижні в теп­лому темному місці, час од часу струшувала. Ганна вживала по 30 крапель тричі на день за півгодини до їжі.

У хворої заболів шлунок. Тоді корінь п'ятипалу стали запарювати.

– 10 грамів подрібненого сухого кореня залили склянкою окропу, настоювали ніч у термосі. Донька випивала за три прийоми протягом дня. Два дні — перерва, потім знову пила, — каже жінка. — За рік Ганні лікарі сказали, що щитовидка зменшилася. Донька стала спокійніша.

Марія Іванівна збирає народні рецепти. Лікувальні трави садить на городі.

— М'ята, ромашка, шавлія, золотий корінь, первоцвіт лікарський, живокіст, парило. А для п'ятипалу я аж чотири сотки виділила.

Рослина любить затінок. Щоб корінь мав цілющі властивості, його слід вирощувати п'ять-шість років. На лікування потрібно 1–2 кг кореня.

— Іноді трави ефективніші за таблетки. Є багато випадків, коли після лікування травами операція вже не потрібна. Якщо хворі не вилікувалися повністю, то призупинили недугу. Але трави краще пити в комплексі, а не одну, — каже лікар-­фітотерапевт 34-річна Наталія Захарченко. — Зоб — це розростання щитовидної залози. Перстач білий підходить не всім. Лише тим, у кого хвороба виникла через йододефіцит, а не через гормональний збій чи пухлину.

Зараз ви читаєте новину «Перстач білий лікує зоб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути