— Отруїлася, коли була у відрядженні в райцентрі, — говорить 34-річна Олеся Тихомирова з Києва. — З'їла пиріжок на вокзалі. Ліків із собою не взяла, тому мусила пити воду. Сильно заболів живіт, почало нудити.
— Добре, мама подзвонила і сказала, що можна пити білки. У сусідки є кури. Позичила троє яєць, збила білки. Я випила. Знудило, але потім стало легше. Наступного дня була здорова.
— Білки — давній народний спосіб, що полегшує симптоми отруєння, — каже 50-річна Оксана Федоришина, сімейний лікар зі столиці. — Головне — випити за один прийом. Це дуже добрий спосіб очистити шлунок. Так само можна у склянці теплої води розчинити 10 грамів яблучного оцту або пачку желатину. Можна в літрі води — столову ложку цукру, по чайній — солі й соди. Випити за два-три прийоми.
Із легким харчовим отруєнням можна впоратися без лікаря. Має насторожити, якщо погано почуваєтеся більше трьох днів, є сухість у роті. Також коли людина не може ковтати, погіршився зір і висока температура, яку важко збити. Це симптоми небезпечних отруєнь — ботулізму й сальмонельозу, які в домашніх умовах не лікуються.
Коментарі