понеділок, 27 лютого 2017 06:10

Олег Беньків замінив протезами обидва кульшові суглоби

— Два роки тому у свої 46 був прикутий до ліжка. Мав запалення суглобів при псоріазі — хронічній хворобі шкіри, — розповідає 48-річний Олег Беньків зі Львова. Працював 25 років вантажником на заводі будівельних матеріалів.

Зважився на операцію безцементного протезування обох кульшових суглобів.

— Друзі порадили перевірену приватну клініку, бо в черзі у державній треба чекати роками. Мені порадили зафіксувати суглоби без цементу. Протези покрили спеціальним матеріалом, до якого кістки самі "приросли". Пообіцяли, що служитиме 20 років.

Існує ще вид фіксації при якому частини суглоба кріпляться до кісток за допомогою міцного полімеру, що називається кістковий цемент. Надійне кріплення забезпечують обидва способи, але вважають, що молодшим пацієнтам краще підходять безцементні.

Перед самою операцією Олегу Андрійовичу зробили аналізи крові, кардіограму, рентген легенів. Його оглянули ортопед та анестезіолог.

— Операція тривала по годині на кожен протез. Я був під загальним наркозом, бо боявся дивитися, як встановлюють протези. Ще 10 днів пробув у стаціонарі. Лікар казав, що за кілька тижнів можна навіть їздити на велосипеді. Але в гори ходити не можна. Та я і так не ходжу.

Тепер Олег Андрійович попереджає лікарів, що має штучні суглоби.

— Іду до стоматолога лікувати зуби, то кажу, що маю протези. Лікар призначає антибіотики, якщо вириває зуби. Після операції організм чутливіший до інфекції.

Окрім кульшоподібного, можна замінити протезом колінні, плечові, ліктьові, гомілковостопні, променево-зап'ясткові суглоби.

— Якщо у вас були артрити, артрози, ревматизм, подагра чи проблеми зі щитовидкою, ваші суглоби можуть зноситися, — каже хірург 43-річна Галина Коростіль. — Переломи й вікові зміни теж можуть стати причиною того, що доведеться робити операцію. Протези виготовляють із металу, кераміки або поєднання металу і пластику. Ендопротезування є єдиним способом повноцінного відновлення функцій кінцівок.

Зараз ви читаєте новину «Олег Беньків замінив протезами обидва кульшові суглоби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути