Ексклюзиви
вівторок, 09 лютого 2016 06:15

"Мушу високо піднімати ногу, щоб не волочити по підлозі"

 

— Спочатку відчувала різкий біль у спині. Потім — нижче коліна, збоку в литці, — каже 63-річна Марія Тарасюк із Черкас. — Згодом минулося, а стопа заніміла — не піднімається, обвисає при ходьбі. Мушу високо піднімати ногу, щоб не волочити по підлозі. А оце якось упала, бо стопа підвернулася всередину.

— "Кінська стопа" — кажуть у народі, — пояснює Ігор Курілець, директор Міжнародного центру нейрохірургії. — А насправді це парез — параліч. Виникає через затиснення корінця нерва в попереку, що відповідає за м'яз. Це через грижу — вона може викликати затиснення і часткове чи навіть повне відмирання нерва. Таким хворим легше в жорстких високих черевиках чи чоботах, бо ті не дають стопі обвисати. Найгірше йти сходами, сідати в авто, бо не можуть стояти й ходити на п'ятках. Опираються на паличку. Параліч стопи при грижі в шиї проявляється навпаки: хворі не можуть стояти на носочках, при ходьбі налягають на хвору ногу, їм важко тиснути на педалі авто.

Недугу лікують операцією. Що швидше нерв звільняють, то більше шансів на його відновлення.

— Якщо болить — нерв ще живий, і можна оперувати, — каже Ігор Курілець. — Коли біль зникає — нерв загинув і сенсу вже немає. Людина буде волочити ногу, і їй доведеться з цим жити. Операції, виконані через місяць і більше, покращення не дають. А буває, хворого довго лікують, мордують роками. Це велика помилка медиків. У нашій клініці таких хворих можемо прооперувати в перший день візиту. Не бійтеся, даремно оперувати не будемо — чи потрібна операція, визначимо за результатами МРТ.

Хірургічне втручання триває 15 хв. Після нього хворий відновлюється півроку-рік. Період реабілітації залежить від того, скільки часу був затиснений нерв.

Юлія СУЛИК

Запис на консультацію: Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, ст. метро Хрещатик, тел.: 0(44) 592 68 78, 0(44) 592 90 79.

Західноукраїнська філія, Львівська обл., м. Стрий, вул. О. Басараб, 15. Стрийська центральна районна лікарня (7-й поверх), тел. 0(67) 891 00 00.

Лікарня "Нафтохімік", м. Кременчук, вул. Свіштовська, 3, тел. 0(53) 676 84 35, 0(99) 309 20 21.

www.Neurosurgery.com.ua

Зараз ви читаєте новину «"Мушу високо піднімати ногу, щоб не волочити по підлозі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути