понеділок, 30 листопада 2015 07:55

"Лівим оком нічого не бачу, а правим — лише тінь"

Автор: ФОТО: Микола Карнарук
  Медсестра Анна Грязнова коле інсулін 48-річному Геннадію Косову. На діабет чоловік захворів у 2000 році
Медсестра Анна Грязнова коле інсулін 48-річному Геннадію Косову. На діабет чоловік захворів у 2000 році

64-річна Тетяна Богатир із Черкас утратила зір через діабет 10 років тому. Вперше високий рівень цукру виявили під час вагітності. Зараз приймає інсулін.

— Через два роки після пологів, 30 років тому, заболіло вухо, — жінка лежить у 2-місній палаті ендокринологічного відділення Черкаської обласної лікарні. За нею наглядає чоловік, 65-річний Петро Васильович. — Здала аналізи, цукор був дуже високий. Ендокринолог порадив дієту. Але її не дотримувалася. Приходила пізно, їла смажену картоплю. За кілька років показники цукру були такі високі, що поклали в лікарню. Почав падати зір. Окуліст у поліклініці нічим не могла зарадити. Після того, як в очах полопали судини, зробили операцію. Замінили кришталик. Але не допомогло. Зараз лівим оком нічого не бачу, а правим — лише тінь.

Петро Богатир показує, як допомагає полегшити життя незрячої дружини. На пляшечках ліків від тиску наклеїв букви "у", "о" і "в".

— Утро, обед и вечер, — пояснює Петро Васильович.

Тетяна і Петро Богатирі разом 40 років. Петро був змушений розрахуватися, щоб доглядати за не­зрячою дружиною.

— 90 відсотків незрячих мають діабет, — каже завідувачка ендокринологічного відділення 51-річна Ірина Бондарець. — Він вражає судини. Першими — дрібні, що йдуть до очей, пальців на ногах, нирок. Якщо людина не лікується, доходить і до великих — ніг, рук і серця. У хворих утричі більше трапляється інсультів та інфарктів. Тому мають контролювати рівень цукру в крові. Що швидше сядуть на дієту, почнуть приймати ліки, то більше шансів, що не матимуть ускладнень.

При діабеті людина роками може не помічати змін в організмі. Звертає увагу на здоров'я, коли постійно відчуває спрагу.

Людина, якій діагностували діабет, має знати: це хвороба на все життя.

— Потрібно вести щоденник. Писати, що їдять, скільки інсуліну вводять, — каже ендокринолог 29-річна ­Наталія Федоткіна. — Часто саме неправильна їжа призводить до помилок, від яких піднімається рівень цукру. На практичних заняттях навчаємо правильної дієти. Вчимо хворих контролювати діабет, щоб забезпечити якісне життя.

Зараз ви читаєте новину «"Лівим оком нічого не бачу, а правим — лише тінь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути