Ексклюзиви
понеділок, 23 травня 2016 06:50

"Кожен хворий на сколіоз має знати кут викривлення свого хребта"

 

На викривлення хребта — сколіоз хворіють підлітки, переважно дівчата. Це спадкова недуга. На ранніх стадіях її лікують корсетами. Як не пропустити момент, коли слід робити операцію, розповідає директор Міжнародного центру нейрохірургії Ігор Курілець.

— Перше, що мають знати хворі на сколіоз — чи він уявний, як приписують усім школярам, чи реальний. Діагноз ставлять за рентгенівськими знімками. Їх можна зробити у будь-якій поліклініці. Ніяких додаткових обстежень не потрібно. Кожен хворий на сколіоз має знати кут викривлення свого хребта. Так само, як кожна людина, що носить окуляри, знає — скільки діоптрій вона має. Ступінь викривлення визначається в градусах. Якщо сколіоз до 20 градусів, то за такими хворими просто спостерігають. Вони носять корсет. Знімки потрібно повторювати раз на рік. Це дає змогу дізнатися, чи прогресує сколіоз. Якщо минулого року було 30 градусів, цього — 40, то наступного буде катастрофа.

Чи можуть допомогти масажі, фізичні вправи?

— Вони ніяк не впливають. Корсет може загальмувати викривлення, але тільки на ранніх стадіях. Після 40 градусів ситуацію може виправити лише операція. Найкраще її робити у віці від 10 до 15 років, коли хребет ще гнучкий. Вчасно виконані операції, якщо сколіоз до 60 градусів. У цивілізованому світі дітей оперують при 40.

У чому полягає операція?

— Ми укріплюємо хребет металевою конструкцією із гвинтів і пластин. Операція складна, але за допомогою новітньої техніки людина дуже швидко відновлюється. Якщо зробити вчасно, хребет можна вирівняти майже до нуля. Через рік людина житиме нормальним життям. Єдине — заборонені екстремальні види спорту.

Чи є обмеження щодо віку?

— Ми оперуємо до 60 років. Звісно, операція у підлітка та людини старшого віку — це різні речі. У 20 пацієнт перебуває у клініці тиждень. У 60 — два місяці.

Жінкам, що перенесли операцію на хребті, конструкція не заважає народжувати?

— Ми спостерігаємо їх разом із гінекологами. У більшості випадків на конструкцію вагітність не впливає. Навпаки, вона зміцнює кістки. Жінки народжують природно, без кесаревого розтину.

Запис на консультації до фахівців Міжнародного центру нейрохірургії:

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, ст. метро Хрещатик, тел.: 0(44) 592 68 78.

Лікарня "Нафтохімік", м. Кременчук, вул. Свіштовська, 3, тел.: 0(99) 309 20 21, 0(536) 76 84 35.

Зараз ви читаєте новину «"Кожен хворий на сколіоз має знати кут викривлення свого хребта"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути