Ексклюзиви
пʼятниця, 24 лютого 2017 05:30

Катаракта і глаукома — найпоширеніші причини сліпоти

Автор: Денис Скриль
  Офтальмологічний центр ”Іріс” оснащений найсучаснішим лазерним обладнанням
Офтальмологічний центр ”Іріс” оснащений найсучаснішим лазерним обладнанням

Найчастіші причини втрати зору у світі — катаракта, глаукома і захворювання сітківки ока та рогівки. Поступово хвороби поширюються не тільки на старших людей, а й на молодь. 54-річний Олексій Онасенко, директор офтальмологічного центру "Іріс", розповів, як уберегтися від втрати зору.

— Протягом століть основними причинами сліпоти були інфекційні захворювання, наприклад, трахома. Нині це інші хвороби.

На першому місці — катаракта. Якщо раніше це була хвороба літніх людей, то зараз значно "помолодшала". Вроджена катаракта дуже рідкісна. А от із віком у кожного є висока ймовірність захворіти. При катаракті кришталик ока стає мутний, твердіє. Часто трапляються несподівані спалахи в очах — від фар автомобілів чи сонячного проміння. Це відбувається через те, що світло в кришталику неправильно заломлюється, — каже Олексій Петрович.

Лікування недуги змінилося з часом?

— Катаракту можна вилікувати тільки хірургічно. Міфи про краплі тільки шкодять. Тому чим раніше ви звернетеся до лікарів, то краще. Тільки-но людина помічає, що зображення в телевізорі стає розмите чи не добачає цінник в магазині — одразу слід прийти на обстеження.

Раніше лікарі чекали, доки кришталик у пацієнта стане зовсім твердий, робили великий розріз ока і видаляли. Зараз ми безболісно усуваємо катаракту через маленький прокол. У нашому центрі заміна кришталика на штучний дозволяє відновити зір на 100 відсотків при неускладненій катаракті. В багатьох випадках ця операція попереджає появу іншої хвороби ока — глаукоми.

Чому вона виникає?

— Глаукома — це друга за поширеністю хвороба ока у світі. Її ще називають "тихий ­крадій зору". Очний нерв гине через відсутність постачання поживних речовин. Найчастіше це відбувається через збільшення очного тиску. Хворобу на ранніх стадіях можна легко контролювати очними краплями, які запропонує кваліфікований лікар. У нашому центрі маємо унікальні лазери, що дозволяють "прочищати" шляхи відтоку водянистої вологи, тим самим зменшувати тиск в оці. Нормалізація внутрішньоочного тиску знижує небезпеку втрати зору.

Розкажіть про дистрофію сітківки.

— Раніше цю хворобу просто діагностували. Сучасна наука вже може боротися з нею. З'явились як медичні препарати, так і лазерні методи. Саме зміни сітківки стають третьою причиною втрати зору.

Ми зробили цікаве спостереження. Літні люди із тяжкою формою короткозорості не завжди мають проблеми із сітківкою, а молоді із легкою формою — мають. Загалом світ стає все більше "короткозорим". Раніше вважали, що це відбувається через читання книжок, потім — через телевізори, зараз — через ґаджети і мобільні телефони. Точно сказати складно, важливу роль відіграє спадковість. Люди просто починають робити щось на недалекій відстані, від цього м'язи ока напружуються і виникає спазм. Також змінюється форма ока — витягується в довжину. У дорослих ексімер-лазером відновлють зір. Для підлітків застосовуємо американські тверді терапевтичні нічні лінзи Парагон, які затримують розвиток короткозорості. Їх потрібно вдягати на ніч і цілий день дитина бачитиме на 100 відсотків.

Які поради дасте людям, аби попередити захворювання ока?

— Після 40 років хоча б раз на рік треба проводити обстеження, після 50 — робити це обов'язково. Перевіряти тиск в оці, щоб вчасно виявити розвиток глаукоми. У нашому центрі маємо обладнання, яким можемо спрогнозувати появу глаукоми в пацієнта в найближчі три роки. Особливу увагу на зір потрібно звертати гіпертонікам, хворим на цукровий діабет. Ці люди в групі ризику.

В Україні маємо дуже хорошу школу офтальмологів, яка не поступається європейським. Знаю українських спеціалістів, які їздять оперувати в Німеччину.

Не в кожній європейській країні є таке забезпечення, як в Україні. Наприклад, у Полтавській області в багатьох районах є сучасне обладнання для перевірки зору. Вирізняє нас тільки низька культура людей, які часто не дбають про своє здоров'я. І фінансова складова. В Литві чи Німеччині за операцію в приватній клініці платить держава або страхова компанія, в Україні — пацієнт.

Офтальмологічний центр "Іріс" розташований за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмитрієва, 6д (колишня вул. Володарського, територія Полтавської центральної районної лікарні). Попередньо записатися на консультацію можна за тел.: 69 71 70, 0(66) 197 3 0 31

Ліц. МОЗ на медичну практику №47 від 28 січня 2016 року.

Тетяна Д'яконова зробила понад 20 тисяч операцій

Офтальмологічний центр "Іріс" оснащений найсучаснішим обладнанням для діагностики й лікування очних захворювань, зокрема катаракти. Ми приймаємо пацієнтів без направлення.

Тетяна Д'яконова раніше була головним офтальмологом Луганська. Зараз оперує в медзакладах кількох областей. Зробила понад 20 тисяч операцій. Крім лікування катаракти, в клініці "Іріс" пропонують ще такі послуги — лазерне й хірургічне лікування глаукоми, терапевтична корекція зору в дітей PARAGON (США), лазерне лікування сітківки при цукровому діабеті. Клініка "Іріс" почала свою роботу 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Катаракта і глаукома — найпоширеніші причини сліпоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути