Ексклюзиви
понеділок, 16 січня 2017 07:55

Хвору печінку видають жовті очі

Автор: ФОТО З САЙТА www.rakustop.ru
  Цироз печінки лікують антибіотиками і процедурами в лікарні. Курс — два тижні. Якщо вчасно зупинити хворобу, печінка може відновитися на 60 відсотків
Цироз печінки лікують антибіотиками і процедурами в лікарні. Курс — два тижні. Якщо вчасно зупинити хворобу, печінка може відновитися на 60 відсотків

— Роками пив горілку і не задумувався про шкоду, бо нічого не боліло. Як прихватило — аж "швидку" викликали, — каже Ігор Тесленко, 47 років, із міста Ірпінь Київської області. — Пролежав у лікарні два тижні, а потім кілька місяців ходив доліковувати. Сказали, маю цироз. Ще б кілька тижнів — і печінка не витримала б. Зараз у мене "сухий закон", краплі алкоголю в рот не беру. Боюсь померти. Вже й живіт почав трохи спухати. А то я ходив, ніби м'яча ковтнув.

— Цироз — це заміна здорових клітин печінки на сполучну тканину. Орган зморщується та зменшується. Тільки третина клітин нормально працюють, — розповідає 44-річний Вадим Уваров, столичний гепатолог, асистент кафедри загальної хірургії університету ім. Богомольця. — Заміна може тривати кілька років. Спочатку розвивається гепатит. Потім фіб­роз, коли печінка вкривається рубцями, далі — цироз. Дві перші стадії можуть ніяк не проявлятися.

Спершу болить під ребрами з правого боку. Нудить, з'являються печія, слабкість, запори, пронос. Потім людина втрачає апетит і худне. Живіт, навпаки, збільшується, бо в ньому накопичується рідина. Судини стають крихкими, тому легко утворюються синці. Виникає задишка, погано працюють нир­ки й легені, жовтіє тіло.

— Інколи можна побачити збій у роботі печінки по очах. У людини жовтіють білки, — додає Уваров.

Цироз буває алкогольний та вірусний, який викликають гепатити В, С і Д. Вони передаються через кров, порізи на тілі, стоматологічний та манікюрний інструмент. У дітей недуга виникає рідко. Трапляється через вірусні гепатити або вроджені вади печінки.

— У питущих хвороба розвивається за два-три роки. Печінку вбивають алкогольні токсини. Це стається, якщо випивати по склянці горілки в день. У жінок орган слабший, може зруйнуватися за півроку. При гострому цирозі печінка не може переробити токсини, і вони потрапляють у мозок. Виникає депресія, людина постійно хоче спати. Або стає метушливою, агресивною. Часто є небезпечною для інших. При останній стадії цирозу настає печінкова кома, і людина помирає.

Лікують хворобу ліками й процедурами в лікарні. Курс — два тижні. Пацієнт приймає антибіотики. Йому ставлять крапельниці та фільтрують кров.

— Спочатку печінку очищують. При гепатиті це допоможе їй відновитися, при цирозі — зупинить розвиток хвороби. Людину підключають до апарату забору крові, який видаляє з плазми токсини. Процес триває 1—2 години. Це залежить від об'єму крові, який треба очистити. Потім півгодини треба залишатися під наглядом медиків. Процедуру повторюють ще двічі через 3–4 дні.

Після виписки хворий 2–3 тижні доліковується в поліклініці. Потім раз на півроку варто робити аналізи та УЗД.

Якщо вчасно зупинити хворобу, печінка може відновитися на 60%.

4 місце в Україні посідає цироз серед причин смерті. На першому — ­серцево-судинні хвороби.

Зараз ви читаєте новину «Хвору печінку видають жовті очі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути