Ексклюзиви
вівторок, 09 квітня 2013 00:00

Грижі хребта зменшуються після санаторію "Медобори"

— 40-річний чоловік звернувся зі скаргою на біль у хребті, — розповідає професор Тернопільського медуніверситету, доктор медичних наук Андрій Голяченко, 42 роки. Він працює лікарем-неврологом у санаторії "Медобори", що у селі Конопківка Теребовлянського району. — Виявили у нього дуже велику, 12-міліметрову міжхребцеву грижу. За два роки пройшов три курси лікування. Грижа зменшилася вдвічі, а медики вважають великим успіхом зменшення на 3-4 міліметри. Пацієнт чітко дотримувався призначень.

Лікар переконаний, на результат вплинули не тільки витягування, масажі та лікувальна фізкультура, а й комплекс місцевих природних факторів. Для лікування захворювань нервової системи основними є сірководень та торфоболото. Крім того, у Конопківці є власні голуба глина та мінеральна вода за типом моршинської. Їх теж застосовують у лікуванні недуг нервової системи.

До кабінету заходить 58-річна Валентина Степанюк із Києва. Невролог робить їй мануальну корекцію хребта.

— Я перший раз сюди приїхала, а вже років 10 болить спина, — розповідає Валентина Володимирівна, — Маю чотири грижі у хребті. Постійно шукаю мануальних терапевтів, від ліків відмовилася. Знаю, що в будь-якому лікуванні головне — не нашкодити. Тут зразу видно, що лікар професійний. Хоч тільки почала ходити на процедури, уже відчуваю покращення — ногу перестало "прострілювати". Призначили мені цілий комплекс — витяжіння, голубу глину, сірководневі ванни, електрофорез і масаж. А шийний відділ лікують високочастотним звуком.

Найчастіше до професора звертаються пацієнти з хворобами хребта — спондилоартроз, остеохондроз, з викривленнями і міжхребцевими грижами. Крім того, санаторне лікування показане людям із невритами, ураженнями нервової системи при цукровому діабеті та радіаційними ураженнями. А ще — із хронічною недостатністю мозкового кровообігу, відновному періоді інсультів, наслідками травм головного і спинного мозку. Помічне при запаленнях — арахноїдитах, енцефалітах, розсіяному склерозі, захворюваннях вегетативної нервової системи.

— Патології хребта останнім часом дуже помолодшали — після 20 років уже є грижі, порушення постави, сколіози, що призводять до розвитку рефлекторних люмбаго та люмбоішіалгій, радикулитів. До цього призводить малорухливий спосіб життя, недостатні фізичні навантаження, травми в побуті й на роботі. Також — неправильне харчування та неякісна питна вода, порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Через це поживні речовини всмоктуються погано, відкладаються солі у суглобах і хребті, — зазначає Андрій Олександрович.

Крім лікувальної фізкультури, механотерапії, підводного та сухого витяжіння хребта, різноманітних ванн і грязевих аплікацій, важливим елементом лікування є використання мануальної терапії. Також — голковколювання, лікування продуктами бджільництва, катанням на конях.

— Вегетативні розлади діагностують уже у віці від 10 років, — продовжує лікар. Їх можна вилікувати з допомогою натрійхлорйодобромної води, глини та водних процедур. Тому до нас на санаторне лікування часто приїжджають пацієнти з мігренями, вегето-судинними дистоніями, хворобою Рейно.

Великою проблемою на даний час є гострі порушення мозкового кровообігу. Недавно був 58-річний киянин, який переніс інсульт. Звернувся з обмеженням рухів у правій руці та нозі, порушенням ходи та мовлення. Приїхав вчасно — через два місяці після інсульту, у відновний період. Пройшов два курси лікування. Це дозволило нормалізувати тиск, покращити рухи, полегшити спілкування.

Санаторій "Медобори" розрахований на 350 людей. Вартість проживання, лікування та харчування становить від 228 грн за добу. Така ціна діє на квітень. При цьому пацієнт може замовляти дієтичне меню на свій смак. Поселитися можна в різні номери — на вибір є кімната класу "економ", одномісний та двокімнатний номери. Звертатися за телефонами: 0(35) 512 22 67 або 0(50) 611 40 33. Факс 0(35) 515 12 33.

 

 

Зараз ви читаєте новину «Грижі хребта зменшуються після санаторію "Медобори"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути