середа, 13 квітня 2011 06:00

Гіпотонікам корисно стояти на пальцях

— На днях поверталася з роботи додому на ватних ногах, як по м'якому асфальту, — говорить киянка 28-річна Ольга Стрілецька. — Голова паморочилася. Поміряла тиск — 90 на 45. Чоловік почав відпоювати міцним чаєм.

Ольга худа, їсть мало, пробує різні дієти. Скаржиться на частий головний біль, слабкість. За день випиває кілька чашок міцної кави.

Низький тиск зазвичай мають жінки віком 20–30 років. У старших він нормалізується. Після 45 — підвищується. Столичний невропатолог Іван Дуденко, 47 років, каже, гіпотонію спричинюють виснаження організму та стреси.

— При тискові, меншому за 100 на 60, знижується тонус судин, кров тече повільніше. Більшість гіпотоніків увесь час сонні. Найгірше вони почуваються вранці, найкраще — під кінець дня. На недугу здебільшого страждають міські жителі, в яких напружений графік роботи, і спортсмени. Вони надто втомлюються на тренуваннях.

Гіпотоніки часто непритомніють у громадському транспорті. Особливо підлітки. Їхній несформований організм гірше реагує на задуху, шум, зміни погоди. У старших людей запаморочення бувають через коливання гормонального фону.

— Низький тиск може свідчити про приховані хвороби. Якщо весь час хочеться спати, варто обстежити серце, шлунок, щитовидну залозу, здати аналізи на інфекції. Причиною гіпотонії може бути також низький гемоглобін — анемія. Коли бракує заліза, погано засвоюються вітаміни групи В. Від цього страждає нервова система, шкіра, серце, тонус судин знижується. Гіпотонію можуть також викликати глисти, що пригнічують імунітет.

Якщо запаморочилося в голові, слід присісти і грудьми нахилитися до колін. Посилиться приток крові до мозку. При собі треба мати цукерки, мінеральну воду. В чай додавати ложку коньяку.

— Між верхньою губою і носом є точка, на яку треба натискати, щоб нормалізувати тиск. Помагає також, коли ставати на пальці й опускатися на п'яти. Так 10 разів.

Піднімають тиск контрастний душ, плавання. Спати треба не менше 10 год. на добу. Їсти — п'ять-шість разів на день невеликими порціями. Помічний зелений чай, кава, навпаки виснажує організм. Досить дві чашки на день. Добре піднімають тиск настоянки елеутерококу, женьшеню.

— Людям зі зниженим тиском шкідливі дієти для схуднення. Їм треба їсти гречку, горіхи, печінку, м'ясо та зелень.

Зараз ви читаєте новину «Гіпотонікам корисно стояти на пальцях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути