Ексклюзиви
понеділок, 15 квітня 2013 00:00

Для шкіри та очей необхідний колаген

Автор: фото з сайта www.telegraph.co.uk
  Колагену для пружності шкіри у жінок виробляється менше, ніж у чоловіків. Через це раніше мають зморшки
Колагену для пружності шкіри у жінок виробляється менше, ніж у чоловіків. Через це раніше мають зморшки

— Півроку тому стало випадати волосся, — розповідає киянка Олена Шматенко, 27 років. — Періодично сиджу на дієтах. Намагаюся не їсти м'яса, риби, молока. Волосся маю тонке. Перепробувала всі народні методи, настоянку червоного перцю, реп'яхову олію.

Ще помітила, що шкіра стала дрябла. Колір зеленуватий, під очима зморшки. Моя перукарка сказала, що це мало колагену в організмі. Почала пити вітаміни з ним. За місяць шкіра стала виглядати краще.

— Колаген — це білок, що потрібний для нормального стану шкіри, нігтів та волосся, — говорить дієтолог Борис Скачко, 49 років. — Коли його мало, шкіра втрачає "товарний" вигляд. Колаген виробляється в печінці, а у жінок вона вдвічі слабша за чоловічу. Тому старіють раніше. Цей процес у дівчат починається зі статевого дозрівання.

У чоловіків шкіра помітно старіє з 60 років. Якщо жінка все життя користується косметикою, харчується однаково з чоловіком, веде той самий спосіб життя, все одно виглядатиме гірше.

— Реклама каже, що креми з колагеном ледь не дива роблять. Але він через шкіру не може всмоктатися. Речовина потрапляє в організм з їжею тваринного походження. Тому вегетаріанці зазвичай мають погану шкіру.

Через брак колагену волосся тьмяніє, розшаровуються нігті. Кістки стають крихкі, рвуться сухожилля від навантажень, починають стиратися суглоби. Стінки судин втрачають еластичність, тому погіршується кровообіг. Також втомлюються очі. Колаген необхідний для міцності сітківки.

— В овочах, скільки б його не шукали, не знайдемо. В злаках та грибах теж немає. В молоці білок інший. Зате колагену найбільше в холодці та борщі на кістковому бульйоні. Їх можна їсти для омолодження. Тільки-но починають хрустіти суглоби, їм холодець. Це буває раз на місяць. Треба проварити в ньому моркву та різні корені, щоб увібрали шкідливі речовини. Тоді викидаю і їм навар у чистому вигляді. Ще раджу щодня вживати зранку шматок сала завбільшки з пів сірникової коробки. Це добре також для роботи печінки.

Целюліт виникає від цукру

Для омолодження можна їсти продукти, що стимулюють вироблення колагену, розповідає столичний дерматолог-косметолог Анастасія Опанасенко, 46 років.

— Найперше потрібен вітамін С. Він є у лимонах, смородині, журавлині. Дуже корисна морська капуста. Для гарної шкіри варто додавати в їжу оливкову і лляну олії, жирну рибу, печінку.

Цукор, мед, цукерки руйнують колаген у крові. Через це в любителів солодкого виникає целюліт.

Зараз ви читаєте новину «Для шкіри та очей необхідний колаген». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути