вівторок, 17 січня 2017 05:10

Дитина в утробі матері має штовхатися десять разів

Автор: ФОТО З САЙТА www.zena.blic.rs
  До 34 тижнів вагітності гінекологи не звертають увагу на обвиття пуповиною. Дитина ще може розплутатися
До 34 тижнів вагітності гінекологи не звертають увагу на обвиття пуповиною. Дитина ще може розплутатися

— Вагітність проходила доб­ре. Коли приїхала наро­джувати, назначили кесарево. У Маші пуповина була тричі обмотана навколо шиї. Якби не зробили перед пологами УЗД, то донька задушилася б, — розповідає киянка Ольга Просюк, 28 років. — Дитина народилася здорова. Пройшло півтора року після пологів і все добре. Боюся навіть подумати, щоб було б, якби народжувала природним шляхом.

— Через обвиття пуповиною має нервуватися не вагітна, а лікар. Тоді змінюється план пологів, — каже гінеколог 49-річна Людмила Хомінець із Малинської районної лікарні на Житомирщині. — Ніхто не захищений від цього. Але більший ризик у тих, хто мало гуляє, палить, у жінок, які мали загрози переривання вагітності.

Пуповина і плацента сполучають матір із дитиною. До 34 тижнів вагітності гінекологи не звертають увагу на обвиття. Дитина ще може розплутатися.

— У нормі пуповина має бути 60 сантиметрів. Якщо понад 70, то це довга. Ризик від того більший.

Зазвичай пуповина обвиває шию. Хоча буває і тулуб, і руки.

— Коли дитина має нормальну вагу й активно рухається, мати не повинна переживати. Особливо, якщо одноразове обвиття. Воно не туге й маля не страждає. Серйозніша ситуація, коли пуповина коротка — 40 сантиметрів. І обвиття туге, трикратне.

Пасивне й активне паління — одна з головних причин обвиття. До тканин та органів не поступає достатньо кисню. Малюк починає крутитися.

— Нерідко такий стан зустрічається після загрози переривання вагітності. Дитину рятують і плацента не працює на повну силу. Коли маля росте, потребує більше кисню та крові. А плацента не може його повністю задовольнити. Тоді дитина більше рухається і заплутується в пуповині.

Стан небезпечний тим, що спочатку ніяк себе не проявляє. Дізнаються на середині вагітності.

— Якщо кількість вод достатня, дитина не відстає в розвитку, немає ознак передчасного старіння плаценти. Однак жінці необхідно частіше приходити на огляд. Не раз на місяць, а через два тижні.

Варто рахувати рухи ненародженої дитини. Робити це щодня з 9:00 до 21:00. У нормі має бути 10 раз. Якщо менше, потрібно одразу йти на обстеження. Там вимірюють дитяче серцебиття. Коли прискорене, жінку кладуть на збереження. Призначають ліки, що сприяють кращому транспортуванню кисню. Як покращення немає, провокують пологи.

— Краще народитися раніше, ніж страждати всередині матері. Якщо родові шляхи будуть не готові до народження дитини, необхідно робити кесарів розтин.

Зараз ви читаєте новину «Дитина в утробі матері має штовхатися десять разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути