Ексклюзиви
понеділок, 23 листопада 2015 07:35

"Якби звернулися пізніше, то йшли б не у спортзал, а на операцію"

Автор: ФОТО З САЙТА www.sad1221.ru
  З лікувальної фізкультури ефективна вправа ”човник”. Роблять її  по 5–10 ра­­зів кожного дня
З лікувальної фізкультури ефективна вправа ”човник”. Роблять її по 5–10 ра­­зів кожного дня

Киянка Світлана Гаврилюк, 44 роки, помітила викривлення ребер у своєї доньки випадково.

— Іра сиділа за столом, вчила уроки. Дивлюся, а в неї ребра ледь випирають уперед. Якби донька не була вдягнена в майку, то не побачила б, — розповідає жінка.

На обстеження 12-річну доньку повела наступного дня. Лікарі сказали, що зміни у хребті на око не помітні. Лише на знімку побачили викривлення.

— Доньці призначили лікувальну фізкультуру або плавання. Сказали, що прийшли вчасно. Якби звернулися пізніше, то йшли б вже не у спортзал, а на операцію. Інший лікар сказав, що допоможе спеціальний корсет.

Світлана вирішила, віддати доньку на плавання. Це універсальний вид спорту, що тренує всі м'язи. Найбільше зміцнює спину.

— Викривлення спини в дитини зазвичай першими помічають мами, — каже Євген Автомєєнко, науковий співробітник Інституту ортопедії та травматології НАМН України. — Вони слідкують за тим, як дитина сидить. Чи сутулиться, чи не підняте одне плече? Йдуть до лікаря. Якщо у дитини зміни у хребті, призначають лікувальну фізкультуру, басейн, які укріплюють м'язи спини. Треба плавати хоча б два-три рази на тиждень, займатись по 30–40 хвилин. Перше заняття бажано починати з тренером, щоб підібрав правильні вправи. Це сприятиме найкращим результатам.

З лікувальної фізкультури ефективна вправа "човник".

— Лягають на живіт. Руки витягують поперед себе, і водночас піднімають ноги. Роблять так по 5–10 разів. Важливо — кожного дня. Тоді це добре витягує хребет. Спина менш навантажена, коли людина ходить, стоїть або лежить. Максимально хребет напружується, коли людина сидить. Тому посеред дня потрібно встати і пройтись. Постояти. То для спини вже значно легше. Якщо цього не робити, м'язам все складніше буде утримувати хребет. Він буде викривлятися, навіть може почати рости горб.

Для людей, які багато сидять, корисна найпростіша гімнастика. Посеред навчання радить робити руками кругові рухи вверх та вниз.

— Важливо, щоб у школярів були зручні парта і крісло. Спати потрібно на жорсткій постелі, бажано з ортопедичним матрацом і подушкою. Якщо деформація вже виражена, то необхідний коректор постави. Висновок про те, чи потрібен коректор, має робити тільки лікар.

Зараз ви читаєте новину «"Якби звернулися пізніше, то йшли б не у спортзал, а на операцію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути