Ексклюзиви
пʼятниця, 26 червня 2015 18:07

Туареги - мусульманський народ Африки з матріархальними традиціями
14

Туареги – один з найбільш загадкових народів Африки. Сучасні кочівники зберегли древню культуру, і багато чого в їх повсякденному житті здається нам дивним. Мабуть, їх головна відмінність від решти світу – це традиція матріархату. Тільки тут дівчатам до весілля дозволяється мати кілька коханців, а чоловіки після досягнення повноліття зобов'язані носити лицьове покривало.

Туареги – мусульмани за віросповіданням, однак їхні релігійні традиції дуже оригінальні. Здавна тут було заведено, що саме чоловік не повинен відкривати обличчя. У день повноліття, юнак отримує від батька два головних подарунка – двосічний меч і спеціальну лицьову накидку. Без неї не можна виходити на люди, її ж треба носити і вдома, прикриваючи обличчя навіть під час їжі і сну.

Крім того, туареги мають особливі туніки кольору індиго, за це їх навіть прозвали "синіми людьми Сахари". Достеменно невідомо, для яких цілей служить вбрання: за однією з версій – оберігає туарегів від злих духів, за іншою (більш прагматичною) – захищає від пилу і піску. Цікаво, що туареги фарбують тканину специфічним способом: економлячи воду, вони не просочують її фарбою, а "вбивають" її камінням. З часом фарба починає обсипатися, і шкіра туарегів часто має синій колір, як у справжніх аватарів.

Мораль щодо дівочого способу життя цілком демократична: дівчатам дозволяється пізнати кількох коханців до заміжжя. Як правило, чоловік може приїхати в намет коханої, провести з нею ніч, але це аж ніяк не гарантія того, що він залишиться тут і в наступний вечір. Як правило, дівчата виходять заміж у віці 20 років, претенденти на руку і серце повинні вправлятися у віршуванні, посилаючи красуні поетичні рядки. Дівчата мають право їм відповісти, щоправда, вони використовують свій унікальний алфавіт "тіфінаг", засвоєний від матері (чоловіки цього племені використовують латинський або арабський алфавіт).

У суспільстві туарегів склався дивовижний лад: чоловіки чудово володіють бойовим мистецтвом, вони безстрашні воїни та чудові торговці, жінки – берегині культурної спадщини, саме вони навчені грамоті, продовжують фольклорну традицію. Словом, етнос туарегів – яскравий приклад того, що в соціумі рівноправність чоловіків і жінок – досяжна. Головне – правильно розподілити обов'язки.

Зараз ви читаєте новину «Туареги - мусульманський народ Африки з матріархальними традиціями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути