середа, 25 лютого 2015 17:38

Тайські наречені одружуються в труні
13

Фото: зроблені Даміром Саголі (Damir Sagolj) в храмі Ван Такіен

В Таїланді у наречених дуже поширена церемонія весілля із труною. Вони вважають, що таким чином позбудуться усіх проблем і "будуть щасливі по гроб". Пара під час реєстрації лягає у рожеву двохмісну конструкцію. Церемонію проводить чернець-буддист. Весільні звичаї і традиції у Таїланді бережуться і зберігаються впродовж всіх поколінь. Шлюб для таїландців дуже важливий, оскільки він передбачає стабільні відносини і народження дітей. Це веде до процвітання і збереження нації. Прикладом є королівська родина, яку в країні дуже поважають і люблять.

В цій країні не дозволяється до весілля залишати закоханих на одинці. Навіть на побачення дівчину супроводжують її сестри. Дата проведення церемонії визначається астрологами і священиками. Весілля починається з ранку співом ченців. Опісля їх годує наречений, потім наречена і їхні родичі. Ченці знову продовжують співати, а головний монах наречених і гостей окроплює святою водою. Перед ритуалом одруження наречені відвідують храм і батьків.

Нареченого і наречену з'єднують квітковими гірляндами і білою ниткою над головами. В Таїланді голова людини є священною. Вважається, що в ній є дух людини, який охороняє її життя. Руки наречених зв'язані спеціальною святою струною або орхідеями, зрошують на удачу святою водою. Зазвичай весілля проходить удома чи в готелі. Найцікавіший момент на весільній церемонії, коли дорогою до дому майбутньої дружини, її родичі й друзі роздають всім зустрічним подарунки.

На весілля прийнято запрошувати велику кількість гостей, іноді доходить до тисячі осіб. Найкращим подарунком є гроші, адже треба повернути витрачені кошти на свого роду карнавальне дійство з релігійними і стародавніми звичаями. Забороняється дарувати речі чорного кольору і приходити в чорному одязі.

Святкування завершується проведенням останнього обряду. Гості по черзі пов'язують зап'ястя молодих, які стоять на колінах, священним шнуром. Ця дія символізує нерозлучними подружжя та передує проводження молодих в спальню. Шлюбне ложе для молодят зазвичай готує пара, яка прожила в злагоді довге життя. Літнє подружжя має недовго прилягти перед шлюбною ніччю наречених. Опісля щедро усипати ліжко пелюстками орхідей або троянд.

За традицією, в Таїланді не сприймається дошлюбний інтимний зв'язок. Якщо батькам стає про це відомо, хлопця з дівчиною обов'язково змусять одружитися, незалежно від їх бажання. Дошлюбний зв'язок передбачає на весіллі спеціальний ритуал. Адже подібна поведінка молодих людей вважається образою предків. Тому наречені мають перед ними вибачитися й подарувати квіти, пахощі і свічки. З обов'язковими стравами із рису з м'ясом, віскі, фруктами і солодким десертом. Щоправда, обід з'їдається самими учасниками церемонії, але тільки після всіх необхідних молитов. Попередньо попросивши в духів дозволу на трапезу.

Весільну церемонію у тайському стилі проводять і для туристів. Захід починається з параду барабанщиків з двома танцюристами і музикантами. Наречений проходить через кілька традиційних ритуалів, до того як зустріне свою наречену. Вона захована у секретному місці. Одягнена у весільному тайському вбранні. Урочисте благословення проводять ченці. Після ритуалу нареченим видають весільний сертифікат. В середньому така послуга коштує $2 тис.

Не звичні весільні традиції є в багатьох країнах. На Самоа весільне плаття нареченої виготовляють із кори тутового дерева. Нігерійська наречена до весілля має набрати вагу й мати пишні форми тіла. Інакше наречений відправить її до батьків. У Кенії після весілля чоловік впродовж місяця має носити жіночий одяг, щоб відчути, як важко бути жінкою. В ефіопському племені Сурма дівчині незадовго до весілля видаляють нижні зуби, проколюють губу і вставляють в неї глиняний диск. Чим більший діаметр диска – тим більше придане нареченої.

На острові Балі на весілля чоловіки готують страви, які потім поїдають лише жінки. У Македонії наречена повинна освоїти верхову їзду. Таким чином має перескочити через тин біля будинку нареченого і зіскочити на землю, не торкаючись вузди або стремена.

В деяких країнах перед реєстрацією шлюбу пара повинна сплатити мито до бюджету. Воно вимірюється у 25 щурячих хвостах. На острові Тромбріан, що недалеко від Нової Гвінеї, наречених вважатимуть одруженими, якщо вони у присутності племені поїдять з однієї тарілки.

Зараз ви читаєте новину «Тайські наречені одружуються в труні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути