понеділок, 24 жовтня 2016 06:00

Зварив бак із жерсті — на 65 літрів

Автор: ФОТО надане Анатолієм Кононенком
  Дровокол Анатолія Кононенка сам підбирає поліно, розрубує начетверо й відкидає вбік
Дровокол Анатолія Кононенка сам підбирає поліно, розрубує начетверо й відкидає вбік

— По кілька днів махав колуном удома, потім — у батьків і ще в тестя з тещею. Набридло. Змайстрував пневматичний дровокол, — розповідає 54-річний Анатолій Кононенко з райцентру Лохвиця на Полтавщині. — Сам підбирає, розрубує начетверо поліно й відкидає вбік. За дві години — причіп дров. Не встигаю відгортати. На цю зиму я же заготував 20 складометрів сухих полін — у дровнику. Ще 12 стоять копицею у дворі.

Основа дровокола — залізний двотавр шириною 20 см. Це балка, подібна до рейки. З одного боку закріплена на вісь із двома колесами від "Жигулів", з другого — опора.

— Майстрував потихеньку після роботи. Зварював сам. Тільки ножі точив на місцевому підприємстві. Справився за місяць. Зробив максимально автоматизоване. Використав три гідравлічні циліндри. Один — піднімає кругляки із землі, другий — штовхає їх на ніж, третій — піднімає й опускає ніж. Циліндри працюють від тиску машинного масла. Зварив для нього прямокутний бак із жерсті — на 65 літрів. Коли великий об'єм, масло не нагрівається. Від бачка воно через розподілювач йде до трьох циліндрів. Тиск нагнітає спеціальний насос, що працює від електродвигуна потужністю 1500 обертів на хвилину. На двотавр, головний циліндр, двигун і листки металу витратив 1300 гривень. Менші циліндри дав знайомий. Решту мав.

Для підняття важких колод господар використовує "ліфт" — автоматизовану підставку, зварену із металевих рейок.

— Зробив його, щоб пупа не рвати. Піднімається за допомогою гідравлічного циліндра. Включається важелем. Поліна лягають на основу дровокола. З одного боку — міцні ножі, з другого — поршень. Натискаю на кнопку і поршень б'є по деревині. Вона вдаряється об ножі і розлітається. Ножі зробив зі сталі товщиною 2 сантиметри. Основний вертикальний має довжину 80 сантиметрів. До нього посередині з боків приварив горизонтально два ножі по 20 сантиметрів. Криві поліна ріже, як масло. Під час першого випробування шість кубів дров наколов за три години. З перекурами, звичайно.

Щоб дровокол розрубував великі поліна, основа має бути дуже масивна. Тонка балка може деформуватися.

— Коли колов проблемні пеньки, двотавр хотіло скрутити свердлом. На п'ятаку, що штовхає пеньок, наварені чотири арматурини. Вони фіксують кругляки, аби не вискакували. Якщо волокна в деревині трішки підкручені, то під час руху пенька по ножу його хоче скрутити. Тому на основі не треба економити.

Зараз ви читаєте новину «Зварив бак із жерсті — на 65 літрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути