Ексклюзиви
понеділок, 10 жовтня 2016 05:30

Сонячний колектор нагріває повітря для теплої підлоги

Автор: ФОТО З САЙТА www.svoimi-rykami.ru
  Повітряний сонячний колектор монтують на дах або на південну стіну
Повітряний сонячний колектор монтують на дах або на південну стіну

— Тарифи змусили замислитись про енерго­збереження. Чотири роки тому зробив у домі повітряний сонячний колектор. Витратив 1,5 ти­сячі гривень. Сьогодні сонце майже не виглядало, але із колектора виходить повітря температурою 48 градусів, — каже 58-річний Сергій БОЖЕНКО із міста Радомишль на Житомирщині. — Основне опалення — газовий котел. Колектор — додатковий. Завдяки сонячному промінню нагріває повітря навіть при мінусових температурах.

Із дощок зробив корпус пристрою розміром ­2,6х1,3 м. Оббив стружковими плитами.

— Усередину помістив три шари дрібної сітки із чорного металу. Накрив полікарбонатом, — продовжує. — Зробив отвори знизу і зверху. Закріпив на зовнішню стіну біля вхідних дверей. Від отворів у колекторі крізь стіну йдуть канали. Через нижній надходить повітря з будинку, через верхній — підігріте повертається у дім. Обмінюється повітря природним шляхом. Вентилятор не ставив — щоб не витрачати електроенергію. Перші два роки полікарбонат краще пропускав сонце і повітря більше нагрівалося. Тоді було 58 градусів, зараз — до 50. Але це незалежно від температури надворі. Головне — щоб сонце світило.

По домівці Сергія Боженка тепле повітря передається каналом у саманній конструкції. На другому поверсі виходить через решітку в стіні. Вивів нагору — щоб краща тяга була.

— Повітряний колектор — найдешевший із альтернативних засобів обігріву помешкання. За водяну сонячну систему треба віддати не менше 4 тисяч євро. Повітряний колектор можна зробити самому й витратити 100 євро, — розповідає інженер-винахідник 71-річний Юрій Дудикевич зі Львова. — За ефективністю він не поступається. Матеріали доступні — дошки, сітка, скло. Можна навіть у школах майструвати на уроках праці, аби потім вдома читали лекції батькам.

Сонце нагріває через скло кілька шарів густої металевої сітки, пофарбованої в чорне. Повітря із дому проходить через колектор і забирає тепло з сітки. Повертає його в будинок.

— Найефективніше нагріте повітря завести в теплі підлоги. Роблять це за допомогою плоских прямокутних повітряпроводів. Їх легко виготовити із оцинкованої жерсті. Повинні бути 30 сантиметрів завширшки і п'ять — заввишки. Має більший периметр, ніж круглі труби, і тому краще віддає тепло. Обов'язково потрібно робити теплоізоляцію каналів і підлоги. Добрі властивості має придуманий англійцями утеплювач із вапна й костриці льону або конопель.

Повітряний колектор монтують на дах або на південну стіну. Для ефективнішого руху повітря обладнують вентиляторами. Такий пристрій влітку може працювати як охолоджувач.

Зараз ви читаєте новину «Сонячний колектор нагріває повітря для теплої підлоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути