понеділок, 26 вересня 2016 07:55

"Сидить на роботі, вмикає в хаті електроплиту"

Автор: ФОТО З САЙТА www.kvartblog.ru
  Систему ”розумний дім” в хатах використовують для економії витрат на комуналку
Систему ”розумний дім” в хатах використовують для економії витрат на комуналку

— Не знав, що подарувати зятеві-юристу на новосілля. Замовив "розумний дім". Це з десяток пристроїв, що самі вмикають і вимикають телевізор, запалюють світло в кімнаті, набирають воду до ванни. Також вимикають опалювальний котел, коли вже ­тепло. Дітям моя видумка сподобалася. Заплатив за все 15 тисяч гривень, — розповідає Василь Єрмак, інженер із Тернополя.

Систему "розумний дім" в українських квартирах і хатах використовують для економії витрат на комуналку та для збільшення комфорту. Новітня техніка має багато датчиків і вимикачів, що монтують по квартирі.

— Чим більше функцій, тим більша ціна. Для квартири чи дому площею 90 "квадратів" пропонуємо систему "розумний дім" із термоконтролем, що вимикає котел опалення, збільшує-зменшує яскравість світла та вмикає чайник. Коштує така 40–45 тисяч гривень. Нещодавно був клієнт, директор страхової компанії. То захотів керувати будинком із планшета. Сидить на роботі, вмикає в хаті електроплиту, щоб син-школяр пообідав. Потім вимикає. В нього хата має площу 90 квадратних метрів. За роботу взяли 86 тисяч гривень, — каже 37-річний Максим Хруньов із Запоріжжя. Працює менеджером організації, що встановлює системи "розумний дім".

У деяких будинках під Києвом таку систему замовляють по три-чотири родини, які живуть в одному невеликому будинку. Так економлять витрати на комуналку.

— Було замовлення для будинку на 600 метрів. Установили термоконтроль на опалення, датчики на випадок протікання. Скажімо, тріснула труба, потекла на підлогу чи на стіни вода — датчик спрацював. Перекрив усі труби. А господарю на телефон прийшло СМС-повідомлення: "Витекла вода". Люди скинулися по 20 тисяч гривень на сім'ю, — розповідає Володимир Федощук, 32 роки, майстер системи "розумний дім" у Києві.

Кому прилади вищого ґатунку не по кишені, інженери радять шукати в інтернеті пристрої китайського виробництва. Та платити тільки за встановлення.

— Цих дешевих витівок досить багато. Є такі, що самі вмикають музику в кімнатах, вмикають двері на режим охорони, міряють перенапругу в мережі, гріють їжу. Прилади можуть між собою "спілкуватися". Ви ввімкнули електроплиту, пристрій відкрив кватирку чи вимкнув кондиціонер. Один раз придумав і встановив. А воно працює та створює комфорт, — говорить Федощук.

Зараз ви читаєте новину «"Сидить на роботі, вмикає в хаті електроплиту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути