— Я визначаю, чи пригодна худоба за місяць після отелу. Якщо дає 18 літрів на день, то з неї буде більш-менш нормальна корова, — каже 46-річний Сергій Вітковський із села Окладне Барського району на Вінниччині. У власному господарстві має п'ять корів. — Щоб роздоїти корову, треба багато нервів, все акуратно робити. Зразу привчаю доїти по три рази на день. Після кожної дойки — масаж обов'язково. Якщо вим'я буде застоюватись, обов'язково з'являться гулі. Тоді битиметься ногою. Коли всі наші корови розтелилися, починаємо доїти доїльним апаратом.
Доїльні апарати мають вакуумні насоси. Вони є різними, залежно від матеріалу, з якого виготовлені їх роторні пластини, що нагнітають вакуум. Вони можуть бути сухі або масляні. Сухі насоси мають вуглепластикові або графітові пластини, масляні — текстелітові. Корови швидше звикають до доїльних апаратів із масляними роторними насосами.
— Вони тихіше працюють і мають більший ресурс роботи, — пояснює спеціаліст із продажу доїльних апаратів Василь Зазигей із Тернополя. — Сухі насоси трішки шумлять, але люди виносять їх в інше приміщення, й тоді шуму немає. Корови перестають боятися. Просто треба додати довші шланги. Їх можна докупити. Метр коштує 30 гривень. Збільшення дальності на роботі апарату не позначається. Трубочки тонкі, й навантаження збільшується несуттєво.
Доїння апаратом відбувається постійно під одним тиском. Це сприятливо позначається на самопочутті корови.
— Велику роль грають стакани, які одягаються на дійки, — наголошує фахівець. — Вони можуть бути з алюмінію, нержавійки чи полікарбонату. Найдешевші — з полікарбонату. Але для корів із високими надоями треба брати стакани з нержавійки або алюмінію. Вони краще витягують молоко завдяки своїй вазі.
Коментарі