Ексклюзиви
вівторок, 10 червня 2008 17:05

Міні-електростанція вмикається при перепадах напруги

Киянин 50-річний Володимир Даниленко торік купив ділянку з цегляним будинком неподалік Фастова. 2007-го відпочивали на дачі всією родиною, завезли туди старий холодильник, пралку і телевізор.

— Єдина незручність — часто вимикають світло, — розповідає чоловік. — У грозу сиділи без світла півдня. Перед тим заповнили холодильник продуктами, більшість із них довелося викинути.

Сусіда Даниленка по дачному містечку купив будинок наприкінці 90-х. Аби уникнути проблем із електропостачанням, п"ять років тому придбав бензиновий електрогенератор. Міні-електростанція підтримує роботу приладів, коли зникає напруга.

Аби не залежати від перепадів електропостачання, у березні Даниленко купив бензиновий генератор.

— Шукав міні-електростанцію,  невелику за розміром, — згадує киянин. — Тоді її можна поставити у будинковій прибудові.

Продавці порадили перш за все звертати увагу на потужність. Невеликий генератор  для дачі не підійде. Бо від нього працює холодильник, телевізор, пральна машина та праска.

— Краще одразу порахувати і взяти до уваги максимальну потужність приладів, якими будете користуватися, — каже 42-річний Сергій Щербина з компанії "Сава", яка продає японські генератори "Субару". — Під час роботи пралка чи холодильник споживають утричі менше електроенергії, ніж при увімкненні. Тому при виборі потрібно враховувати максимальну потужність електроприладів, що будуть підключені до мережі.

Генератор запускають тросом, як двигун човна

Даниленкові порадили купити генератор потужністю не менш ніж 4,5 КВт. Якщо міні-електростанція слабша, то приладами доведеться користуватися по черзі. Тобто аби увімкнути праску, треба буде вимкнути холодильник.

Генератор запускають тросом, як двигун моторного човна. Якщо перегріється або закінчиться мастило, він вимкнеться автоматично. На панелі керування є лише вольтметр, що показує напругу.

— Коли встановлюєте бензиновий генератор, бажано, щоб приміщення мало добру вентиляцію, — радить комерційний директор компанії "Ямаха-Осокорки" Микола Целітан, 38 років. — Можна встановити й надворі біля будинку. Такий генератор має повітряну систему охолодження. Якщо двигуну бракуватиме повітря, він перегріється і заглухне.

На потужніші дизельні генератори ставлять водяне охолодження. Вони економніші, але дорожчі. Такі прилади купують, коли потрібно підключити декілька потужних електроінструментів одночасно.

— Якщо в дачному містечку часто зникає світло, можна підключити генератор до автономної системи, — веде далі Целітан. — Навіть якщо господарів не буде вдома, міні-електростанція увімкнеться, щойно зникне напруга в мережі. Але тоді потрібно встановлювати додаткові прилади. А це здорожує систему додаткового живлення удвічі.

У будівельному гіпермаркеті "Епіцентр" на столичній вул. Братиславській Даниленко купив бензиновий генератор "Ямаха EF5200E" за 11500 грн. Він працює на високооктановому бензині А-95. Для змащування двигуна продавці порадили універсальну оливу "Моліген 10W30". Із нею міні-електростанція працюватиме навіть у спеку.

Генератор має електростартер. Його можна легко запустити і тросиком, і кнопкою на панелі керування.

— Навіть якщо мене не буде на дачі, прилад зможуть легко увімкнути дружина або донька, — каже Володимир Даниленко. — Вибрав потужну електростанцію на 7,5 кіловат. Вона дозволить одночасно вмикати праску і пральну машину, при цьому холодильник і телевізор вимикати не доведеться.

Перед експлуатацією чоловік зателефонував до столичного представництва компанії, щоб розпитати, як доглядати за двигуном.

— Перший техогляд бажано зробити за 20 годин роботи, — радить Микола Целітан. — Наші фахівці замінять масло, перевірять роботу всіх вузлів — можливо, десь послабилася гайка. Наступний техогляд бажано робити за 50 годин функціонування двигуна.

Зараз ви читаєте новину «Міні-електростанція вмикається при перепадах напруги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути