Ексклюзиви
пʼятниця, 24 лютого 2017 05:05

Квочка породи Брама висиджує за раз 27 курчат

Автор: фото надане Миколою Руденком
  М’ясом китайських шовкових курей лікують туберкульоз та хвороби нирок
М’ясом китайських шовкових курей лікують туберкульоз та хвороби нирок

— Років п'ять тому завів чорних курей породи Брама. Я їх до того не бачив. Одне яйце коштувало 80 гривень. На тисячу гривень узяв 13 штук. Заклав в інкубатор. Вилупилося дев'ять курочок і чотири півники. Курчата були не чорні, а чорно-білі. Лапи лахматі, наче у валянках. Дуже красиві. За два місяці вилиняли й стали чорними. Мені ця порода сподобалася, що не утлі, всі виживають, — розповідає 46-річний Микола Руденко з міста Сміла на Черкащині.

Кури Брама належать до м'ясної породи. Доросла курка важить близько 4 кг, півні виростають до 5 кг. Її вивели понад 100 років тому схрещуванням індійських бійцівських і кохінхіна. Птахи мають широку грудну клітку, довгу шию, гордовиту осанку. Бувають крупчасті, палеві й чорні. М'ясо ніжне. Нестися починають із 8 місяців, при хороших кормах яйця дають весь рік.

— Квочка за сезон двічі висиджує курчат. Несе до 27 яєць. Завдяки величині й розкішному пір'ю запросто їх накриває. Під звичайну більше 21 не покладеш. Зібрані інкубаційні яйця зберігаю у веранді. Розкладаю в лотки під кутом 45 градусів, вузькою стороною вниз. Щодня перевертаю, щоб не засихали. Інколи може квоктати кілька курок. Саджу їх у сараї. Гніздо роблю зі старої шини, вимощую середину соломою чи сіном. Викладаю яйця й підношу до них квочку. Вона зразу не сідає. Я її залишаю — до вечора вже сидить у гнізді. Поруч ставлю зерно і воду. Якщо немає квочки, яйця закладаю в інкубатор.

Курчат у хату не забираю. Тримаю на другому поверсі гаража.

Місце для них освітлюю лампою. Навколо неї повітря прогрівається до 30 градусів. Якщо курчатам стає жарко, вони лягають далі, як холодно — підповзають до світла. Перші три тижні годую заводським стартовим комбікормом. Опісля переводжу на ростовий, цей даю аж до дорослого віку. Чим довше ним годую, тим кращими виростають кури. Через місяць переношу курчат у вуличний загін. На чотири курки залишаю одного півня. Решта йде на їжу або продаж. Ще чим хороші ці кури — майже не гребуться в землі, — каже Микола Миколайович.

Годує птахів сухими кормами.

— Мокрий улітку закисає, а взимку замерзає. Роблю суміші з круп. Беру 60 відсотків кукурудзяної, потроху з ячменю чи пшениці. Можу додати соняшникової чи соєвої макухи. Розмішую з білково-мінеральною добавкою. У великі морози даю й ціле зерно кукурудзи. Воно довше перетравлюється. Кури хочуть пити менше, ніж після подрібненого корму. Їжа в кормушках є постійно. Я не практикую годівлю тричі в день, — зазначає Микола Миколайович.

Дорослих курей Руденко продає по 400 грн, яйце оцінює в 40 грн.

— Така ціна була й при курсі 8 гривень за долар. Маю ще голубу і світлу породу Брама. Але їх важче вирощувати, курчата потребують більше уваги.

А ще колись хотів завести китайських шовкових курей. Вони схожі на пуделя, із шапочкою на голові.

У півників є бакенбарди й борода. На ногах мають по п'ять пальців. Два розділених позаду, три передні — в пуху. Курей цієї породи стрижуть, як овець. Нове пір'я відростає за півтора місяця. Шкіра і кістки майже чорні. М'ясо темно-синього кольору. Містить фосфор, кальцій, вітаміни групи B, амінокислоти. Китайці ним лікують туберкульоз, головний біль, хвороби нирок. Яйце шовкової курки зараз коштує в середньому 5 доларів. Для мене ця порода поки що залишається мрією.

М'ясо курей породи Аям Цемані має чорний колір

В Україні почали з'являтися кури рідкісної індонезійської породи Аям Цемані.

— Я про породу прочитав в інтернеті, — розповідає киянин 48-річний Володимир Борисенко. — Шкіра, гребінь, сережки, дзьоб, язик, нігті, м'ясо, внутрішні органи, кістки і кров у цих курей — чорного кольору. Навіть після приготування такими залишаються. Торік у грудні знайомий із Польщі привіз мені 15 яєць. Я заплатив за них півтори тисячі гривень. Яйця коричневого кольору. Заклав їх в інкубатор. Через 21 день вилупилося восьмеро курчат. Решта — бовтуни. Розбив, щоб подивитися, який у них жовток. Такий, як у звичайних.

Курчат годую стартовим комбікормом. Зараз їм по два місяці, високі на ногах і стрункі. Даю вже різні крупи і хліб. Цих курей тримаю окремо від інших, щоб не помішалася кров. Кажуть, що ця порода дуже примхлива, любить тепло. Але в знайомого кури живуть у вольєрах. Несуться через день. До яких умов змалечку привчиш, у таких і житимуть.

Зараз ви читаєте новину «Квочка породи Брама висиджує за раз 27 курчат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути