понеділок, 18 липня 2016 06:05

Кімнати розділяють шторами та легкими перегородками

Автор: ФОТО З САЙТА www.getdiz.ru
  Стіл розділяє студію на кухню та вітальню. В таких квартирах встановлюють потужну витяжку, щоб  запахи не йшли у кімнату
Стіл розділяє студію на кухню та вітальню. В таких квартирах встановлюють потужну витяжку, щоб запахи не йшли у кімнату

— Прибрали старі стіни та змурували нові. Із двокімнатної квартири на 82 "квадрати" в новобудові зробили трикімнатну. З дітьми бути в одній спальні — незручно. Всі речі й іграшки на купі. Вирішили обладнати дві спальні та кухню-студію, — розповідає 29-річна Наталія ­Білан із Тернополя. — Спочатку об'єднали кухню й вітальню. Спальню розширили за рахунок великого коридору та розділили на дві частини. Отримали кімнатки по 12 і 14 "квад­ратів". Шафи з них повиносили. Зробили гардеробну при вході до квартири. Ще залишилося місце, то зробили пральню з сушаркою. Тепер не розвішуємо одяг по балконі.

Кухню-студію розділили на зони. Врахували сучасні вимоги та звички господині.

— Заходжу на кухню й викладаю продукти на стільницю. Те, що потрібно — в холодильник. Що треба помити, лишаю в мийці. Біля неї — варочна поверхня й тумбочка з посудом. Дістала баняк, набрала води й поставила на камфорку. Не треба бігати по кухні. Робити десять кроків від холодильника до умивальника чи до поверхні. Мої рухи зведені до мінімуму.

Замість стіни між кухнею й вітальнею вимурували стіл.

— Зверху накриємо кварцевою стільницею. Це називається стіл для сніданків. Він вищий ніж звичайний, подібний до барної стійки. Зате навколо відкритий простір. Дітям поставили маленькі столики.

У найближчі роки зросте попит на малогабаритні квартири, вважають фахівці. Після зонування вони придатні для життя більшої кількості людей.

— До кризи 2008 року активно будували великі квартири. Був попит. Зараз тенденція різко змінилася. Навіть у 35–40 "квадратів" намагаються втиснути помешкання з розділеною вітальнею й спальним місцем. Якщо купують двокімнатні, то віддають перевагу квартирам на 50 "квадратів" ніж на 80. Менше витрат на придбання й утримання, — говорить архітектор 29-річний Кирило Чуйко з Тернополя.

При переплануванні квартири увагу звертають на "мертві" площі — коридори, тамбури. Роблять їх функціональними.

— Більшість старих квартир можна покращити. Вони не зручні, бо не адаптовані до сучасних умов. Найпростіше — електропроводка та комунікації. Можна додати розеток. Сховати труби у стіни. Зробити гардеробну, — каже Чуйко. — Більшість проектів виконую із вбудованими меблями. Використовую ніші. Якщо повноцінна сім'я живе у квартирі на 30–40 "квадратів", то не обійтися без складних ліжок і диванів. Але їх потрібно розмістити правильно. Буває на 20 сантиметрів пересунули перегородку й одразу стає комфортно.

Планувати зонування житла потрібно перед початком ремонтних робіт.

— Якщо об'єднувати кухню з кімнатою, то потрібно подбати про витяжку. Щоб запахи не заповнювали всю квартиру, — розповідає Кирило Чуйко. — Велике значення має розміщення меблів. Бо до них прив'язується вся електрика. Лише після планування можна виводити розетки, вимикачі та світло. Аби вони потім не сховалися за диваном. І таке буває. Зони розділяють різними матеріалами. Для кухонної підлоги — керамічна плитка теплих тонів. Добре, коли з підігрівом. Взимку на психологічному рівні стає комфортніше. Людина щось п'є чи їсть, заспокоюється. Тоді йде відпочивати або працювати в кімнату. У вітальні чи спальні стелимо дерево. Зони відділяють занавісом, ширмою чи легкою розсувною перегородкою. Гарно виглядає стелаж.

Спальню облаштовують на сході

— Кухню влаштовують на північній стороні будинку. З протилежної буде важко, — говорить архітектор Кирило Чуйко. — Спальню краще робити на сході. Тоді людині легше прокинутися. ­Вітальню — на півдні чи заході. Для рівноваги західні та південні стіни фарбують холодними тонами. Східні й північні — теплими. Маю приклад двох ідентичних квартир. Вони розташовані дзеркально одна до одної. У першій зручно, а в другій — страшенний перегрів. Люди ставили ролети, щоб захиститися від сонця.

Зараз ви читаєте новину «Кімнати розділяють шторами та легкими перегородками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути