– 5 секунд діла і стає ясно: можна їсти помідор чи ні, — харків'янин 32-річний Андрій Кириченко розповідає про нітрат-тестер — мобільний пристрій для миттєвого визначення кількості нітратів у продуктах харчування.
Пристрій розміром з мобільний телефон працює від батарейок, має 4-сантиметровий металевий щуп. Його встромляють у продукт і за кілька секунд на екрані з'являється вміст нітратів.
— Щоб виміри були точними, температура продукту має бути такою, як і тестера, — пояснює Андрій Кириченко. — Інакше показники будуть вищі за реальні. Перевіряють тільки ту частину продукту, яку вживають. У шкірці чи кісточках кавуна нітрати зашкалюють.
Тестер коштує 1,3–1,7 тис. грн. Пристрій, що додатково вимірює рівень радіації, — 1,8–2,1 тис. грн.
— Найточніше кількість нітратів визначить нітрометр, — каже 36-річний Віталій Криворучко з міста Обухів на Київщині. Він — директор підприємства, що виготовляє вимірювальні прилади. — Нітрометр має два електроди, як кулькові ручки. Спочатку їх поміщають у кристально чистий продукт, потім на 14 секунд треба притиснути до того овоча, який досліджуєте. Він має виділяти сік.
Вартість нітрометра — від 3,5 тис. грн. Переважно їх купують молоді батьки.
— Нітратні продукти не обов'язково викидати. Якщо проварити, то їх поменшає наполовину. Крім того, людині можна споживати нітрати у кількості 5 міліграмів на кілограм ваги. 70-кілограмовий чоловік без шкоди може з'їдати щодоби 0,35 грама нітратів.
Коментарі