Ексклюзиви
пʼятниця, 27 листопада 2015 00:00

"Кавоварку варто обирати залежно від ціни й улюбленого напою"

— Якщо зранку не вип'ю кави з високою пінкою, весь день піде наперекосяк. Кавоварку обирала довго. Хотілося, щоб не псувала смаку й добре спінювала молоко, — розповідає киянка 29-річна Анна Білаш. Користувалася кавоварками всіх типів. Зараз має рожкову "Делонгі". Купила її три роки тому за 1,7 тис. грн.

— Смак кави виходить насичений. Аромат заповнює всю квартиру. При цьому напій не теплий, а гарячий. Є трубка, через яку під тиском подається пара — добре збиває молоко для лате й капучино. Найвища пінка виходить із вершків жирністю 20 відсотків.

Перша кавоварка Анни була крапельного типу. Вона пропускала кип'ячу воду крізь фільтр із кавою у скляний резервуар.

— Напій ніколи не був гарячий. Кава здавалася сирою, запах ненасичений. Із турки виходило смачніше. Хоча в турці кава часто переварювалася. Потрібно слідкувати, щоб не збігла. Наприкінці 2009-го в Києві з'явилися кавомобілі. Я ­любила купувати там лате перед парами. Воно мало високу пінку із солодкуватим присмаком. За місяць витрачала на каву більш як 200 гривень. Потім друзі подарували капсульну кавоварку "Бош". Вона працює, як і рожкова. Тільки замість меленої кави туди треба класти гранули. Напій виходив, як у кавомобілях — духмяний, з гіркуватим присмаком. Єдине, не можна було робити високої пінки та й кава обходилась дуже дорого. Одна капсула коштує ­10–11 гривень, упаковка — близько 140. Її вистачало максимум на півмісяця.

— Кавоварку варто обирати залежно від ціни й улюбленого напою, — радить власник магазину "Кавоварка" 32-річний Костянтин Горобець.

— Найдешевші кавоварки — крапельного типу. Коштують від 350 гривень. Але в таких не завжди виходить смачна кава. Пінку неможливо приготувати. Також недорогі електротурки — від 600 гривень. Проте в них можна зварити лише каву по-турецьки. Для еспресо, лате, капучино найбільше підходять кавоварки рожкового типу, капсульні та кавомашини. Найшвидше і найкраще готують каву з пінкою останні. Вони самі мелють кавові зерна й готують напій. Потрібно лише поставити чашку, натиснути кнопку — і все готово. Але це найдорожчий варіант — від 8 тисяч гривень.

Для офісу краще купувати кавомашину. Для дому — рожкову кавоварку з капучинатором, вважає 35-річний бариста Анатолій Онопрієнко.

— Біля кавомашини не треба стояти під час приготування напою, — говорить він. — Це зручно, коли треба зробити багато порцій. Вдома така не потрібна. Вона занадто дорога, шумна й забирає багато місця. У рожкової кавоварки якість напою не поступається. Але коштує вона в три-чотири рази дешевше. Звісно, молоти зерна й накладати каву в рожок потрібно самому. Треба подивитися, який кавоварка дає тиск. Якщо ­3–9 бар, високої густої пінки не приготує. Варто обирати щонайменше на 15 бар. Також слід звернути увагу на рожок. Найкраще, коли він повністю металевий. Довше прослужить. Звертайте увагу на відстань від рожка до підставки для чашки. Бажано, аби вона була якомога більшою. Тоді влазитимуть великі чашки. Чим більший резервуар для води, тим краще. Рідше треба буде доливати. Бажано обирати на 1,2–1,6 літра. Купуйте моделі з двома насадками на рожок — на дві чашки й на одну. Це заощаджує каву. Багато кавоварок обладнані підігрівом чашок. Насправді ця функція майже нічого не дає. Це більше маркетинговий прийом виробників. Кавоварки дорогих фірм відрізняються від дешевих тим, що зроблені з якісніших матеріалів, краще продумані.

3200 гривень витрачає людина, яка щодня протягом року купує каву з кавомобілів. Цієї суми вистачить, щоб придбати рожкову кавоварку додому.

Чистять лимонним соком

Найбільшого догляду потребують рожкові й капсульні кавоварки.

— У крапельних достатньо промивати щоразу фільтр, — говорить 30-річний Володимир Фесенко. Він ремонтує техніку. — А ось із кавоварками високого тиску складніше. У бойлері з часом збирається накип. Через це гіршає тиск. Тому варто раз на кілька місяців чистити їх.

Потрібно вичавити сік кількох лимонів у чашку, потім залити його в резервуар для води. Ввімкнути кавоварку, замість кави піде лимонний сік. Повторити цей процес два-три рази. Лимонна кислота розчинить накип на стінках бойлера. Після того бажано прочистити сито, крізь яке вода подається до рожка.

Зараз ви читаєте новину «"Кавоварку варто обирати залежно від ціни й улюбленого напою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути