понеділок, 24 жовтня 2016 05:45

Година роботи плівкового обігрівача коштує 22 копійки

Автор: ФОТО З САЙТА www.leto.net.ua
  Інфрачервоні обігрівачі вішають на стіну. Двох приладів потужністю 500 ватів достатньо для нагрівання ­кімнати
Інфрачервоні обігрівачі вішають на стіну. Двох приладів потужністю 500 ватів достатньо для нагрівання ­кімнати

— Наш двоповерховий будинок опалюємо грубками, — каже 68-річна Наталія Кияниця із селища Чечельник на Вінниччині. — Доки діти були біля нас, носили вугілля на другий поверх. Там спальні кімнати, а внизу — зал і кухня. Торік вирішили економити й зачинили другий поверх. Перебралися з дідом униз, щоб палити одну грубу. Це незручно, бо зверху стоїть хороше ліжко. Спустити його важко, та й негарно виглядатиме у вітальні.

Подружжя спробувало кілька варіантів додаткового обігріву. Ставили масляний радіатор, вентиляторний обігрівач.

— Із масляним — довго. В нас тризонний лічильник. Включати вигідно лише після одинадцятої вечора. Якраз у цей час йдемо спати — ледь не в куфайках і валянках. Уночі стає жарко від нього, — каже Наталія Петрівна. — О шостій треба обов'язково прокинутися, щоб виключити обігрівач, бо рахуватиме за дорогим тарифом. А він бере 2 кіловати. Доки встанемо, знову в кімнаті прохо­лодно.

На місцевому ринку подружжю порадили спробувати плівкові — інфрачервоні обігрівачі. Вони мають вигляд картини.

— Зразу не вірили, що воно може гріти. Не могла зрозуміти — де ж там нагрівальний елемент схований. Торік почепили два. Один — у коридорі на вікні замість штори. ­Другий — у спальні на стіні. Вмикаються в звичайну мережу. Беруть 0,4 кіловата енергії, наче в залі включив люстру. А головне, коли стаєш біля нього — зразу тепло в спину. Зараз увесь поверх опалюємо такими обігрівачами. Навіть коли вдень вмикаємо за високим тарифом, година обігріву обходиться у 22 копійки.

Інфрачервоний обігрівач зроблений із полімерної плівки завтовшки 0,275–0,5 мм із вмонтованими струмопровідними елементами. Під час роботи випромінює інфрачервоні промені, що нагрівають предмети в помешканні.

— Плівку можна використовувати як основний або додатковий засіб обігріву. Її вішають на стіну. Ззаду прикріплюють фольгу. Двох плівкових обігрівачів потужністю 500 ватів достатньо для нагрівання кімнати, — каже 35-річний Дмитро Лазаренко, спеціаліст зі встановлення таких приладів. — Інфрачервоні обігрівачі — практичні. Працюють від звичайної мережі, мало споживають енергії, вбивають грибок, не пересушують повітря.

Плівкові обігрівачі легкі. Важать не більше кілограма. Їх можна вішати на гвіздок у стіні.

— Бажано не переламувати, щоб не пошкодити внутрішнє волокно, і не мочити, — каже Лазаренко. — Але води не бояться. Як висохне — знову можна вмикати.

Обігрівачі працюють понад сім років.

Зараз ви читаєте новину «Година роботи плівкового обігрівача коштує 22 копійки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути